Erdogan: Turcia nu va respecta noile sancțiuni impuse Iranului

Erdogan: Turcia nu va respecta noile sancțiuni impuse Iranului
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2018

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat marți că Turcia nu va respecta noile sancțiuni aplicate petrolului și industriei navale iraniene, pentru că au rolul să ”dezechilibreze lumea”, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Washington-ul a reimpus sancțiunile luni, după ce s-a retras din acordul convenit de puterile mondiale și Iran referitor la programul nuclear. Măsurile SUA permit temporar unora dintre clienții importanți, între care Turcia, să continue să cumpere petrol irranian, scrie News.ro.

Erdogan a condamnat însă sancțiunile.

Societe Generale vinde divizia de retail banking din Polonia către Bank Millenium pentru 425 milioane euro CITEȘTE ȘI Societe Generale vinde divizia de retail banking din Polonia către Bank Millenium pentru 425 milioane euro

”Aceștia sunt pași care au rolul să dezechilibreze lumea. Nu vrem să trăim într-o lume imperialistă. Aceste peobleme vor fi abordate la summit-ul care va avea loc weekend-ul viitor, la Paris”, a spus Erdogan reporterilor.

”Nu vom respecta acele sancțiuni. Cumpărăm 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Nu putem lăsa oamenii în frig”, a spus Erdogan.

Turcia, țară membră a NATO, depinde în mare măsură de importuri pentru a-și acoperi necesarul de energie, iar țara vecină Iran este unul dintre principalii săi furnizori, datorită proximității, calității țițeiului și a prețurilor favorabile.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a menționat că există o derogare temporară, de șase luni, iar Turcia va evalua evoluțiile în această perioadă.

”Nu ne vom abandona interesele pentru că Statele Unite impun sancțiuni Iranului, indiferent de motive. Vom evalua perioada de șase luni, dar nu vom face compromisuri în privința principiilor noastre, în timpul discuțiilor”, a declarat Kalin la postul Haberturk.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat marți, în Japonia, că ar fi periculos ca Iranul să fie izolat și că nu este ușor pentru țări ca Turcia și Japonia să își diversifice furnizării de energie.

”Nu credem că poate fi obținut vreun rezultat fără sancțiuni. Cred că un dialog și discuții semnificative sunt mai folositoare decât sancțiunile”, a spus Cavusoglu.

Președintele american Donlad Trump vrea să lovească economia Iranului și să oblige această țară să renunțe nu doar la programul nuclear cu și la sprijinul militar acordat militanților din Siria, Yemen, Liban și alte regiuni din Orientul Mijlociu.

Erdogan va participa weekendul viitor la un summit de comemorare a celui de-Al Doilea Război Mondial, la Paris, unde ar urma să discute cu Trump probleme ca sancțiunile împotriva Iranului și politica din Siria.

viewscnt
Afla mai multe despre
tayyip erdogan
turcia
iran