Prețurile de consum din Turcia au crescut cu 25% în octombrie, cel mai mult din ultimii 15 de ani

Prețurile de consum din Turcia au crescut cu 25% în octombrie, cel mai mult din ultimii 15 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2018

Prețurile de consum din Turcia au crescut cu 25% în octombrie, cel mai mult din ultimii 15 ani, dar cea mai mare dificultate este ca banca centrală să nu cedeze presiunii de a reduce dobânzile în mod prematur, în condițiile în care inflația va începe să încetinească anul viitor, potrivit analiștilor, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inflația core, care exclude factori volatili, precum energia și prețurile alimentelor, au urcat într-o măsură similară, scrie News.ro.

Ținta de inflație a băncii centrale a Turciei este de numai 5%.

Societe Generale vinde divizia de retail banking din Polonia către Bank Millenium pentru 425 milioane euro CITEȘTE ȘI Societe Generale vinde divizia de retail banking din Polonia către Bank Millenium pentru 425 milioane euro

Avansul prețurilor de consum a fost provocat în mare măsură de criza valutară, în care lira turcească s-a depreciat în acest an cu 30% față de dolarul american. Cel mai mare declin al lirei a avut loc în luna august, de 45% comparativ cu dolarul, dar ulterior a recuperat o parte din pierderi.

Deprecierea lirei a fost un factor din spatele presiunilor inflaționiste din Turcia, dar avansul prețurilor a fost provocat și de alte probleme, cum ar fi îngrijorările legate de independența băncii centrale și criza diplomatică cu Statele Unite.

În mod tradițional băncile centrale măresc dobânzile pentru a ține inflația sub control, dar banca centrală a Turciei este presată, în special de președintele Recep Tayyip Erdogan, să reducă dobânzile pentru a stimula cheltuielile și creșterea economică. Instituția l-a sfidat pe președinte și a înăsprit politica monetară, în septembrie, majorând dobânda de răscumpărare pe o săptămână (principalul instrument de politică monetară) la 24%. Banca a menținut dobânda la acest nivel și în octombrie.

Un economist senior al Capital Economics, Jason Tuvey, a apreciat luni că rata inflației din Turcia a atins sau este aproape de nivelul maxim, iar banca centrală nu va mai mări dobânzile.

”În condițiile în care rata inflației va începe să coboare puternic spre jumătatea anului viitor, credem că următoarea mișcare a dobânzilor va fi în jos. Anticipăm că rata de răscumpărare va scădea de la 24% în prezent la 20% până la sfârșitul anului viitor”, a afirmat Tuvey într-o notă adresată clienților.

Acest a avertizat însă că există riscul ca banca centrală să fie tentată să reducă prematur dobânzile.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
preturi