Exportul de cereale ucrainene prin Constanța a scăzut cu 44%. Ucraina se bazează tot mai mult pe propriul port din Odesa

Exportul de cereale ucrainene prin Constanța a scăzut cu 44%. Ucraina se bazează tot mai mult pe propriul port din Odesa
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Exportul de cereale, din ianuarie până în mai, prin portul românesc Constanța a scăzut cu 44%, până la 3,5 milioane de tone, au declarat autoritățile portuare pentru Reuters. Motivul este că Kievul se bazează din ce în ce mai mult pe propriul port din Odesa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În august 2023, Ucraina a stabilit un coridor de export prin porturile sale de pe coasta de vest a Mării Negre, lângă România și Bulgaria, după ce Rusia s-a retras din acordul de export de cereale intermediat de ONU, potrivit Rador Radio România.

Turcia vrea să strângă șapte miliarde de dolari din taxarea companiilor CITEȘTE ȘI Turcia vrea să strângă șapte miliarde de dolari din taxarea companiilor

Declinul exporturilor prin portul Constanța s-a făcut simțit încă de la începutul anului. 

Portul Constanța a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene în ianuarie, un declin de 38% față de perioada similară din 2023 (700.000 tone), arată datele autorității portuare.

Aceasta sporește temerile în rândul operatorilor că rutele de export create de la invazia rusească stagnează, Kievul folosind mai mult propriile porturi, transmite Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanța este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condițiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.

În 2022, exporturile de cereale ucrainene prin Constanța, care nu existau înaintea războiului, s-au situat la 8,6 milioane tone metrice și au urcat în 2023 la 14 milioane tone, sprijinite de investițiile din fonduri europene în port și de investițiile operatorilor în echipamente.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
export
constanta