Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut puternic

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 nov 2023

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului curent (iulie 2023/iunie 2024) și până în prezent se ridică la 12,7 milioane de tone, arată datele oficiale publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ, în perioada 1 iulie -30 noiembrie anul trecut, Ucraina a exportat 17,6 milioane tone de cereale, scrie Agerpres.

Revolut numește în Consiliul de Administrație un antreprenor și expert în tehnologie originar din România. A co-fondat în California două companii, una fiind achiziționată de Microsoft CITEȘTE ȘI Revolut numește în Consiliul de Administrație un antreprenor și expert în tehnologie originar din România. A co-fondat în California două companii, una fiind achiziționată de Microsoft

În sezonul actual, exporturile Ucrainei au inclus 5,8 milioane tone de grâu, 5,9 milioane tone de porumb și 870.000 de tone de orz. În perioada similară a sezonului precedent, Ucraina a exportat 6,7 milioane tone de grâu, 9,3 milioane tone de porumb și 1,45 milioane tone de orz.

În ceea ce privește datele pentru luna noiembrie 2023, Ministerul Agriculturii de la Kiev a precizat că traderii au exportat 3,45 milioane tone cereale, comparativ cu 4,35 milioane de tone exportate în luna noiembrie 2022.

Autoritățile de la Kiev nu au oferit explicații pentru această scădere însă traderii și asociațiile fermierilor susțin că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră precum și atacurile Rusiei asupra porturilor de la Dunăre sunt principalele motive pentru această scădere.

În mod tradițional, Ucraina exporta cele mai mari cantități de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră. De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-și putea exporta produsele, mai ales cerealele.

Guvernul de la Kiev se așteaptă la o recoltă de 79 milioane de tone de cereale și oleaginoase în 2023, iar surplusul exportabil în sezonul 2023/24 ar urma să se ridice la aproximativ 50 de milioane de tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina