Fitch: Politica fiscală a noului Guvern italian va spori riscurile financiare

Fitch: Politica fiscală a noului Guvern italian va spori riscurile financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2018

Acordul de guvernare anunțat de cele mai populiste și eurosceptice partide din Italia sporește riscurile la adresa profilului de creditare al țării, în special prin relaxarea fiscală și potențialele pagube aduse încrederii, se arată într-o analiză a agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În noul program al coaliției aflate la guvernare se renunță la unele propuneri incluse în proiectul precedent care a ajuns în presă, inclusiv la crearea unui mecanism pentru statele zonei euro care vor să renunțe la moneda unică. Dar programul confirmă angajamentul partidelor de a adopta măsuri ce implică o politică fiscală expansionistă, creșterea incertitudinilor privind sectorul bancar italian și face mai probabil un conflict cu autoritățile zonei euro, se arată în analiza agenției de evaluare financiară, arată Agerpres.

Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și Liga (extrema dreaptă) și-au făcut public vineri programul cu care își propun să guverneze, marcat puternic de euroscepticism.

Germania: Zeci de mii de persoane evacuate pentru dezamorsarea unei bombe din al Doilea Război Mondial CITEȘTE ȘI Germania: Zeci de mii de persoane evacuate pentru dezamorsarea unei bombe din al Doilea Război Mondial

În programul anunțat sunt prevăzute, printre altele, introducerea unei ''cote unice'' de impozitare, care să reducă pragurile actuale la două impozite, de 15% și 20% pentru persoane fizice și juridice; acordarea unui ''venit de cetățenie'' de 780 de euro lunar persoanelor nevoiașe, pentru a favoriza reinserția lor profesională și creșterea economică.

Programul mai prevede coborârea treptată a vârstei de pensionare - care, conform legii actuale, va ajunge la 67 de ani în 2019 -, făcând posibilă ieșirea la pensie în momentul în care suma dintre vârsta persoanei și durata de cotizare atinge 100.

În materie de economie, cele două partide vor să pună capăt vânzării companiei aeriene Alitalia, care trebuie ''salvată și chiar relansată'', alte măsuri fiind introducerea unui salariu minim legal, dezvoltarea 'economiei verzi' și a automobilelor electrice, protejarea economiilor bancare.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
partide