Grecia se va împrumuta de pe piețe în 2023 cu până la opt miliarde de euro

Grecia se va împrumuta de pe piețe în 2023 cu până la opt miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2022

Grecia intenționează anul viitor să obțină de pe piețe de obligațiuni până la opt miliarde de euro, prin bonduri de obligațiuni pe termen scurt și lung, au declarat marți pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În 2018 țara a ieșit din criza datoriilor suverane și de atunci se bazează doar pe piețele de obligațiuni pentru a-și acoperi necesități de împrumut. Grecia este cea mai îndatorată țară din zona euro, scrie Agerpres.

FOTO Nicușor Dan anunță - Când vor fi încheiate lucrările la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță - Când vor fi încheiate lucrările la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală

În 2023, Grecia se așteaptă din nou să obțină excedent primar, după trei ani de la pandemia care a afectat progresele sale fiscale, și să ajungă din nou în categoria țărilor care beneficiază de rating "investment-grade" (recomandat pentru investiții), în pofida crizei energetice care afectează Europa.

Anul acesta, autoritățile de la Atena au emis obligațiuni pe cinci și zece ani iar până în acest moment au obținut de pe piețe opt miliarde de euro.

"Necesitățile noastre de împrumut pentru 2023 sunt limitate. Vom împrumuta șapte - opt miliarde de euro de pe piețele de obligațiuni", au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.

De asemenea, în 2023 Grecia intenționează să emită primele sale obligațiuni verzi, programate inițial pentru 2022.

"Nu am vrut să abordăm un subiect atât de sensibil în contextul volatilității de pe piețe. O vom face anul viitor", au informat sursele.

Grecia dispune de o rezervă de lichidități de 38 miliarde de euro, suficientă pentru acoperirea necesităților sale de finanțare pentu cel puțin doi ani fără a accesa piețele internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
imprumut