Guvernul ceh amână redeschiderea magazinelor neesențiale din cauza creșterii numărului de contaminări

Guvernul ceh amână redeschiderea magazinelor neesențiale din cauza creșterii numărului de contaminări
scris 19 feb 2021

Guvernul ceh a renunțat vineri la planurile privind o posibilă redeschidere a magazinelor neesențiale începând de săptămâna viitoare, în condițiile în care numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus continuă să pună presiune pe spitalele deja excedate, informează Reuters.

Ministrul ceh al industriei Karel Havlicek a anunțat această decizie pe Twitter. "Situația pandemică nu este bună, varianta britanică (de coronavirus) continuă să se răspândească. De aceea, am decis să nu redeschidem deocamdată magazinele" neesențiale, a anunțat Havlicek, adăugând că guvernul va dezbate din nou săptămâna viitoare asupra redeschiderii magazinelor neesențiale, scrie Agerpres.

FOTO Fiscul ucrainean a scos la licitație lenjeria intimă a datornicilor CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul ucrainean a scos la licitație lenjeria intimă a datornicilor

Republica Cehă, țară cu 10,7 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari rate de contaminare din Europa, cu 968 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

Guvernul minoritar al premierului Andrej Babis a fost criticat de opoziție și grupuri de cetățeni pentru gestionarea haotică și impredictibilă a pandemiei, dar el se confruntă și cu cereri în creștere de relaxare a restricțiilor.

Guvernul ceh intenționa să redeschidă magazinele neesențiale începând de luni. El plănuia de asemenea să redeschidă parțial școlile și să-i aducă pe cei mai mulți copii înapoi în sălile de clasă, în martie.

În ultimele săptămâni, spitalele au ajuns aproape de limita capacității lor. Vineri dimineața, pe teritoriul țării mai erau disponibile 14% dintre paturile de la terapie intensivă, dintre care 149 de locuri pentru bolnavii de COVID-19. Numărul de pacienți cu COVID-19 spitalizați în stare gravă a ajuns la 1.258, aproape de vârful înregistrat în noiembrie.

Ministrul sănătății, Jan Blatny, a declarat miercuri că spitalele din Cehia ar putea fi copleșite cu pacienți bolnavi de COVID-19 în următoarele două sau trei săptămâni, atenționând că situația s-ar putea înrăutăți și mai mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
magazine
cehia