Guvernul rus propune dezincriminarea corupției ”inevitabile” în urma unei inițiative a lui Putin în acest sens

Guvernul rus propune dezincriminarea corupției ”inevitabile” în urma unei inițiative a lui Putin în acest sens
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2019

Ministerul rus al Justiției propune, într-un proiect de lege, ca oficialii care iau mită sau sunt implicați în alte fapte de corupție să nu mai fie pedepsiți - în ”condiții excepționale” -, în urma unei inițiative în acest sens, de anul trecut, a președintelui rus Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Putin a propus această măsură în iunie 2018, în cadrul unui plan în lupta împotriva corupției, care prevede un pachet de măsuri ce le permit funcționarilor să nu fie urmăriți în justiție pentru corupție, în ”condiții excepționale”, scrie News.ro.

Audi, nevoită să oprească producția în Ingolstadt din cauza unei greve în Ungaria. Negocieri dure, cu 17 oferte salariale refuzate CITEȘTE ȘI Audi, nevoită să oprească producția în Ingolstadt din cauza unei greve în Ungaria. Negocieri dure, cu 17 oferte salariale refuzate

Rusia se află printre cele mai corupte țări din lume. Potrivit raportului din acest an al Transparency International (TI) cu privire la indicele corupției, ea se află pe locul 138 în lume, între cele 180 de țări acoperite în raport.

Amendamente întocmite de minister vizează să scutească funcționarii de orice responsabilitate juridică, atunci când ”corupția este inevitabilă”.

”În anumite circumstanțe, respectarea restricțiilor și interdicțiilor (...) cu privire la prevenirea sau soluționarea conflictelor de interese (...) este imposibilă din motive obiective”, se arată în proiect, publicat pe portalul Guvernului.

Ministerul nu prezintă exemple de ”circumstanțe excepționale” care să le permită funcționarilor să evite sancționarea.

Potrivit cotidianului economic Vedomosti, ministerul urmează să prezinte exemple de derogări de la legislația anticorupție la finalul dezbaterii publice a proiectului, care se încheie la 8 februarie.

Aceste amendamente le oferă funcționarilor portițe prin care să evite să dea socoteală, a declarat pentru Vedomosti adjunctul șefului filialei ruse a Transparency International, Ilia Șumanov.

”Nu există vreo explicație rațională a folosirii circumstanțelor excepționale în care un oficial să nu poată să declare un conflict de interese”, a subliniat el.

Serviciul de presă al Ministerului rus al Justiției a precizat ulterior, potrivit agenției oficiale Tass, că respectarea reglementărilor anticorupție poate fi ”imposibilă din motive obiective” în orașe monoindustriale, în Extremul Orient rus și în alte ”locuri izolate și slab populate”.

Ministerul a evocat totodată circumstanțe excepționale precum o ”boală îndelungată și gravă” și cazuri în care membri ai familiei unui fost oficial alege să rețină venitul copiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
vladimir putin
rusia