Jumătate dintre cei 54 de clienți străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble, anunță Moscova

Jumătate dintre cei 54 de clienți străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble, anunță Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank pentru a-și onora plățile, anunță vicepremierul rus Aleksandr Novak, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit vicepremierului rus, ”54 de întreprinderi” au contracte cu Gazprom Export.

ULTIMA ORĂ Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal: reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți, eliminarea treptată a facilităților fiscale, reevaluarea impozitelor și taxelor locale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal: reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți, eliminarea treptată a facilităților fiscale, reevaluarea impozitelor și taxelor locale

”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale - în devize și în ruble - care permit viramentul în devize, conversia în ruble și plata gazelor naturale furnizate în ruble”, precizează el.

”În zilele următoare, vom avea lista definitivă a celor care au plătit în ruble și a celor care au refuzat să plătească”, adaugă el.

În urma ”înghețării” unor rezerve în devize, de care Rusia deispunea în străinătate, în sumă de 300 de mliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care impunea, începâmnd din aprilie, plata gazelor naturale în două faze - mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschs la aceeași bancă, scrie News.ro.

OCOLIREA SANCȚIUNILOR UE

Bruxellesul a avertizatî n mai multe rânduri că acest mecansim de conversie în ruble reprezintă oocolire a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-și mențină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).

Gigantul italian energetic ENI a anunțat marți că a decis să deschidă un cont în euro și unul în ruble la Gazprombank.

În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunțat tot marți că refuză să plătească Gazprom Export în ruble și că se așteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale rusești.

Altor țări - ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susține economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale.

UE este principalul client al Rusiei și caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gazprom