Rusia: Inflația încetinește, rubla se apreciază, iar Moscova speră să evite criza financiară

Rusia: Inflația încetinește, rubla se apreciază, iar Moscova speră să evite criza financiară
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Rusia crede că a evitat o criză financiară, pe măsură ce rubla se apreciază, iar datele economice se îmbunătățesc, dar analiștii spun că cifrele maschează unele adevăruri urâte pentru Moscova, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși inflația din țară este ridicată, există semne că creșterile de prețuri încetinesc și vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în acest an, scrie News.ro

Bulgaria a prezentat un pachet de măsuri anticriză în valoare de 1,1 miliarde de dolari: eliminarea TVA la pâine, subvenții la carburanți, majorarea pensiilor și reduceri de taxe pentru familiile tinere CITEȘTE ȘI Bulgaria a prezentat un pachet de măsuri anticriză în valoare de 1,1 miliarde de dolari: eliminarea TVA la pâine, subvenții la carburanți, majorarea pensiilor și reduceri de taxe pentru familiile tinere

Între timp, indicatorii de activitate economică se îmbunătățesc, iar Rusia a reușit până acum să evite situația de neplată a datoriei sale în valută, în ciuda sancțiunilor occidentale care îngheață o mare parte din rezervele sale.

Inflația din Rusia a atins în aprilie un maxim al ultimelor două decenii, de 17,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, în creștere de la 16,7% în martie, dar majorările prețurilor încep să dea semne de încetinire.

Creșterea prețurilor de consum a încetinit brusc de la 7,6% în martie la 1,6% în aprilie, iar prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, față de 11,3% în martie.

Creșterile din lunile următoare sunt de așteptat să fie modeste, iar piața sprijină Banca Centrală a Rusiei să continue să retragă majorarea de urgență a ratei dobânzii, posibil cu o reducere de 2 puncte procentuale în iunie. Aceasta vine după ce bsanca centrală a implementat o majorare de urgență care a dus dobânda cheie a țării de la 9,5% la 20%, la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în încercarea de a salva rubla.

De atunci, banca centrală a reușit să reducă dobânda cheie la 14%, pe măsură ce perspectivele pentru inflație și monedă s-au îmbunătățit, iar Capital Economics vede noi schimbări în viitor. Â

Încetinirea creșterii prețurilor urmează unei aprecieri abrupte a rublei, care la rândul său reduce prețurile de import.

Începând de marți dimineață, în Europa, rubla se tranzacționa la puțin peste 62 unități pentru dolar, după ce a scăzut la un minim istoric de 150 unități pentru dolar pe 7 martie, după anunțul unei serii de sancțiuni internaționale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În ciuda puterii dolarului, în parte datorită statutului său de monedă refugiu, pe fondul aversiunii la risc pe piețele globale, acesta a scăzut cu aproape 17% față de moneda rusă până în prezent.

Măsurile stricte de control al capitalului din partea băncii centrale a Rusiei – care includ ordonarea companiilor să-și convertească 80% din veniturile lor în valută străină în ruble – au ajutat la revigorarea monedei aflate în dificultate.

De asemenea, Kremlinul a interzis inițial cetățenilor ruși să transfere bani în străinătate, iar transferurile sunt acum limitate la 10.000 de dolari pe lună pentru persoane fizice, până la sfârșitul anului 2022.

”Economia rusă continuă să se redreseze după șocul inițial de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie”, a scris un economist al Goldman Sachs, Clemens Grafe, într-o notă de la începutul acestei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
inflatie
rubla