Kosovo declară starea de urgență energetică

Kosovo declară starea de urgență energetică
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2021

Parlamentul de la Pristina a declarat starea de urgență energetică în contextul crizei prin care trece Kosovo din cauza penuriei de electricitate și a situației precare a sistemului său de producție și distribuție ale energiei electrice, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin această decizie guvernul premierului Albin Kurti este autorizat să restricționeze furnizarea electricității și să impună anumite obligații companiilor energetice. Măsurile concrete vor fi stabilite de o comisie tehnică. Starea de urgență va avea o durată inițială de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii încă 30 de zile, scrie Agerpres.

Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate CITEȘTE ȘI Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate

Sistări ale furnizării energiei timp de mai multe ore au început de săptămâna trecută, dar unele zone au reclamat întreruperea curentului chiar și 24 de ore.

Criza energetică obligă Kosovo să importe mai mult de jumătate din necesarul său de energie, situație care conform experților s-ar putea prelungi până în aprilie. ''În această situație nicio soluție nu este bună: fie tăieri (de curent), fie creșteri ale prețului'', a admis premierul Albin Kurti.

Pe lângă creșterea prețurilor pe piața mondială, criza energetică prin care trece această provincie care și-a autoproclamat independența față de Serbia în 2008 este provocată și de starea în care se află termocentralele sale învechite, majoritatea pe cărbuni, precum și de creșterea consumului ca urmare a răcirii vremii, majoritatea kosovarilor având sisteme încălzire cu energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
kosovo
energie