Legile controversate cu privire la ”știri false” și ofense la adresa statului, promulgate de Putin

Legile controversate cu privire la ”știri false” și ofense la adresa statului, promulgate de Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2019

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat, în pofida criticilor, două legi controversate, una permițând autorităților să blocheze sau să amendeze publicații pe Internet care difuzează ”știri false”, iar cealaltă pedepsind ”ofense la adresa simbolurilor statului”, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Publicarea oficială a acestor legi, luni, adoptate la începutul lui martie de deputați, are loc în pofida protestelor apărătorilor drepturilor omului, care văd în ele riscul cenzurii și amenințări la adresa libertății de exprimare, scrie News.ro.

Prima lege pedepsește ”false informații semnificative social și difuzate ca informații adevărate”, care creează o ”amenințare la adresa securității” publicului sau statului sau pot ”conduce la tulburări masive”.

ULTIMA ORĂ Cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber și Taxify vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber și Taxify vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală

Procurorilor le revine să stabilească ceea ce constituie o ”informație falsă” și să dea jandarmului rus al presei, Roskomnadzor, puterea de a cere ștergerea acesteia, sub amenințarea blocării. Legea prevede o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).

A doua lege pedepsește ”ofense aduse simbolurilor statului” și permite Roskomnadzor să blocheze conținuturi care dau dovadă de ”lipsă de respect” față de autorități. În afară de amenzi, legea prevede până la 15 ani de închisoare în cazul recidiviștilor.

În opinia apărătorilor drepturilor omului, aceste două legi reprezintă o nouă etapă a reprimării vocilor critice și presei în Rusia.

”Aceste noi interdicții și sancșiuni nu sunt doar urmarea măsurilor legislative represive care au început în 2012”, după manifestațiile împotriva revenirii lui Vladimir Putin la președinție, a declarat pentru AFP Iuri Djibladze, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Democrației și Drepturilor Omului.

”Acesta este un nivel cu totul nou, care care reia aproape literal legi din epoca sovietică”, subliniază el.

”Începând de-acum, poliția va decide ceea ce este știre falsă și ceea ce nu este”, denunță, la rândul său, Aleksandr Cerkasov, conducătorul organizației Memorial. ”Asta va conduce la încălcări ale libertăților și drepturilor civice”, a adăugat el.

”SĂ URASCĂ ÎN TĂCERE”

Președintele Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin Mihail Fedotov a declarat pentru AFP că grupul său i-a cerut, fără succes, președintelui rus să nu promulge această lege.

Inclusiv publicații în general conciliante cu președintele rus au criticat legea. ”Autoritățile vor ca oamenii să urască în tăcere”, declara săptămâna trecută cotidianul popular Moskovski Komsomoleț, apreciind că ”dorința autorităților de a le pune căluș subiectelor” este ”lipsită de sens”.

Promulgarea acestor două legi are loc în timp ce Rusia sărbătorește cinci ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, condamnată de către comunitatea internațională.

Autoritățile nu au încetat, în ultimii ani, să-și consolideze presiunea asupra Internetului rus, blocând conținuturi și site-uri cu legături cu opoziția, dar și servicii care refuză să coopereze, precum platforma video Dailymotion, reșeaua de socializare LinkedIn și mesageria criptată Telegram.

Deputații ruși studiază, de asemenea, un proiect de lege care prevede să se creeze un ”Internet suveran”, capabil să funcționeze în mod independent.

Criticii acestui proiect afirmă că se tem de un Internet ”după modelul chinez”, sub controlul autorităților.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
internet
stiri false