Lira turcească a scăzut cu până la 6%, continuând declinul din ultimele patru zile

Lira turcească a scăzut cu până la 6%, continuând declinul din ultimele patru zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2021

Lira turcească a scăzut joi cu până la 6%, continuând declinul din ultimele patru zile, după câștigurile mari de săptămâna trecută, în timp ce guvernul s-a străduit să convingă deponenții să ignore volatilitatea și îngrijorările legate de accelerarea inflației și reducerile neconvenționale ale dobânzilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce ministrul de Finanțe Nureddin Nebati a declarat că deținerile în dolari ale turcilor au scăzut, datele oficiale au arătat că deținerile locale de valute forte au crescut săptămâna trecută la un nivel record de 238,97 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu” CITEȘTE ȘI Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

În același timp, deținerile nete în valută ale băncii centrale – protecția sa împotriva unei crize financiare - au scăzut aproape de minimul ultimelor două decenii.

Lira a scăzut cu până la 20% în ultimele patru sesiuni de tranzacționare, inversând o creștere de peste 50% consemnată în cele cinci zile anterioare, determinată de o nouă schemă de stat pentru a proteja depozitele locale de pierderile provocate de deprecierea față de alte valute.

Cu toate acestea, datele de joi au arătat că cea mai mare parte a aprecierii lirei de săptămâna trecută a fost, de fapt, determinată de intervenția băncii centrale, a declarat Per Hammarlund, analist șef la SEB.

”Oamenii nu se grăbesc să-și transforme economiile din dolari în lire, asta este sigur”, a adăugat Hammarlund.

Joi, lira s-a depreciat la 13,4 unități pentru dolar, înainte de a reveni la 13 lire pentru un dolar, fiind în continuare în scădere în continuare cu 4,7% pe parcursul zilei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
dolar