Matteo Salvini consideră că Italia și Polonia pot construi o nouă Europa

Matteo Salvini consideră că Italia și Polonia pot construi o nouă Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2019

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, a declarat că Italia și Polonia ar putea declanșa o „primăvară europeană” care ar putea rupe „axa Germania-Franța”, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Salvini, care este de asemenea vicepremier și liderul grupării de extremă-dreapta Liga Nordului, a călătorit în Polonia miercuri pentru întâlniri strategice cu membrii partidului aflat la guvernare, Lege și Justiție. Cele două partide au viziuni similare anti-imigrație, anti-musulmani și eurosceptice, scrie News.ro.

El a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul de Interne al Poloniei, Joachim Brudzinski, că Europa care va ieși la iveală după alegeri ar putea aduce „o renaștere a valorilor europene” și să se „distanțeze de cea care este condusă de birocrați”.

Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme în 2022 CITEȘTE ȘI Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme în 2022

Brudzinski a lăudat strategia fermă împotriva imigranților a lui Salvini, care a inclus măsuri precum închiderea porturilor italiene pentru navele de migranți, adăugând că cele două țări au scopuri comune precum „întărirea granițelor” și contribuirea la îmbunătățirea condițiilor în țările de origine ale migranților.

Salvini a menționat pentru prima oară ideea unei rețele europene a partidelor naționaliste la doar câteva săptămâni după ce a format un guvern de coaliție cu Mișcarea 5 Stele, în iunie 2018.

El a format deja un parteneriat cu liderul de extremă-dreapta din Franța, Marine Le Pen, cei doi declarând la o conferință de presă la Roma în octombrie că alegerile europarlamentare vor aduce o nouă eră a „bunului simț”, partidele naționaliste readucând valorile, mândria și demnitatea pentru muncitorii obișnuiți.

De asemenea, partenerul de coaliție al lui Salvini, Luigi Di Maio, a anunțat că pregătește un manifest pentru alegeri alături de grupările populiste europene care au aceeași viziune cu Mișcarea 5 Stele. El a organizat o întâlnire la Bruxelles marți cu Pawel Kukiz, un fost cântăreț rock care conduce mișcarea politică Kukiz 15, Ivan Sincic, de la Living Wall din Croația și Karolina Kahonen, cofondatoarea Liike Nyt, o mișcare politică liberală din Finlanda.

„Sunt tineri dar au un consens din ce în ce mai mare. Sunt cele mai frumoase energii din Europa. Visul nostru este o Europa cu mai multe drepturi sociale, mai multă inovație și mai puține privilegii. O Europa care să pună drepturile cetățenilor pe primul loc”, a scris Di Maio pe Facebook.

Di Maio a făcut apel săptămâna aceasta la mișcarea Vestelor Galbene, care a organizat proteste anti-guvernamentale din decembrie, să nu renunțe și a afirmat că mișcarea îi amintește de spiritul care a dat naștere Mișcării 5 Stele. El plănuiește să se întâlnească cu mai mulți activiști ai vestelor galbene în următoarele zile.

Liga Nordului este așteptată să obțină cele mai multe voturi dintre partidele italiene la alegerile europarlamentare.

„Salvini are aceleași sloganuri ca partidele de dreapta din Europa dar strategii diferite așa că mă întreb dacă ar avea cu adevărat putere într-un nou Parlament European”, a declarat Mattia Diletti, un profesor de științe politice de la Universitatea Sapienza din Roma.

„În ceea ce privește M5S, Di Maio știe că prin faptul că dă declarații pozitive despre Vestele Galbene, își crește popularitatea spunând că și ei sunt revoluționari. Dar este naiv, se amestecă în politica din Franța și nu ia în considerare cum ar trebui să se comporte un ministru într-un context european”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
italia