O jurnalistă de origine turcă a fost condamnată la închisoare în legătură cu investigația Paradise Papers

O jurnalistă de origine turcă a fost condamnată la închisoare în legătură cu investigația Paradise Papers
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2019

Jurnalista de origine turcă Pelin Ünker a fost condamnată la închisoare în legătură cu investigația Paradise Papers, fiind acuzată că i-a defăimat pe fostul prim-ministru al Turciei și pe doi dintre fiii săi, potrivit icij.org.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe Ünker, membră a International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), la 13 luni de închisoare pentru "defăimare și insultă", scrie News.ro

Ünker, care a relatat în ziarul turc Cumhuriyet că fostul prim-ministru Binali Yildirim și fiii săi dețineau companii în Malta, a fost amendată și cu 1.615 dolari.

Prim-ministru din mai 2016 până în iulie 2018, Yildirim a devenit președinte al Marii Adunări Naționale din Turcia după ce postul de premier a fost desființat.

Turcia investighează dacă Google a încălcat legislația în domeniul concurenței CITEȘTE ȘI Turcia investighează dacă Google a încălcat legislația în domeniul concurenței

Unul dintre avocații lui Ünker, Tora Pekin, a vorbit în favoarea activității jurnalistei după hotărâre, declarând reporterilor locali că munca ei a fost atât corectă, cât și în interesul public.

Echipa sa juridică a declarat că plângerea împotriva reporterului, acum independent, a fost nedreaptă de două ori, pentru că a cuprins și articole pe care nu le-a scris.

"Paradise Papers au fost investigate în toată lumea de către jurnaliști, dar doar unul este judecat pentru asta, Pelin Ünker", a spus Pekin. "Într-o societate democratică, presa are o datorie indispensabilă. Este obligată să dezvăluie toate documentele care sunt de interes public. Pelin a făcut asta".

"Să înființezi o companie într-un Paradis fiscal...  Despre asta este toată povestea. Nu au negat acest lucru în plângere... Oamenii au dreptul să citească despre Paradise Papers", a mai spus avocata.

După sentință, Ünker a declarat pentru ICIJ că intenționează să facă apel ca urmare a hotărârii surprinzătoare a instanței. Ea a afirmat că ceea ce este remarcabil este că reclamanții au recunoscut că articolele ei sunt adevărate.

"Această decizie nu este o surpriză pentru noi. Pentru că rezultatul a fost cert de la început. Nu există nicio infracțiune penală sau defăimare în articolele mele", a spus jurnalista. "Faptul este că fiii lui Binali Yildirim au companii malteze. Binali Yildirim a recunoscut că deține aceste companii. Și în rechizitoriu este acceptat acest lucru".

"Deși au recunoscut existența companiilor, ei au intentat proces și pedeapsa a urmat. Este o premieră mondială: să recunoști și să pedepsești în același timp".

"Binali Yıldırım și Berat Albayrak sunt primii și singurii politicieni din lume care au intentat proces în legătură cu articole despre Paradise Papers". 

viewscnt
Afla mai multe despre
paradise papers
turcia