Preț record al ultimilor 2 ani la energie electrică, efect al vremii geroase și al unei producții interne care nu face față consumului

Preț record al ultimilor 2 ani la energie electrică, efect al vremii geroase și al unei producții interne care nu face față consumului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 ian 2019

Electricitatea cu livrare în ziua de joi, în intervalul orar 16-18 a atins maximul ultimilor doi ani, 610 lei/MWh, în timp ce media zilnică a ajuns la un nivel record pentru aceeași perioadă, de 411 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prețul orar record al anului trecut la electricitate pe piața spot, de 583 lei/MWh, fusese bătut încă din cea de-a treia zi a acestui an, pentru energia livrată vineri 4 ianuarie în intervalul orar 17-18, fiind negociat un preț de 600 de lei/MWh.

Recordul pe intervale orare pentru 2018 a fost stabilit miercuri 21 noiembrie, de 583 lei pentru curentul furnizat a doua zi în intervalul orar 17-18.

ANALIZĂ România este, de la începutul anului, cea mai scumpă piață de electricitate din UE. Importuri masive într-un moment nefericit, Europa urmând să fie lovită de \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ România este, de la începutul anului, cea mai scumpă piață de electricitate din UE. Importuri masive într-un moment nefericit, Europa urmând să fie lovită de "Bestia Estului"

Recordul absolut într-un interval orar pentru energia electrică a fost de 680 de lei pe MWh, înregistrat pe 1 februarie 2017.

În ceea ce privește recordul la prețul mediu zilnic, acesta a fost de 411 lei/MWh, cu 5 lei peste precedentul record al anului, înregistrat duminică.

De câteva zile, România importă masiv electricitate, miercuri dimineață nivelul importurilor ajungând și la 1.300 MW.

Consumul a fost de aproximativ 9.000 MW, însă producția nu a putut depăși 8.000 MW, energia eoliană situându-se doar la 250 MW.

Prețurile din România, de 88 euro/MWh, erau cu 1,5 euro mai mici decât cele din Ungaria, dar cu 15, respectiv 21 euro peste cele din Slovacia, respectiv Cehia, piețe cu care este interconectată piața autohtonă.

Profit.ro atrăgea atenția că momentul este cu atât mai nefericit, cu cât, potrivit ultimelor rapoarte meteo, citate de Bloomberg, Europa va fi lovită în a doua jumătate a lunii ianuarie de Bestia Estului, un val de aer rece, rezultat al unui fenomen meteorologic înregistrat și în urmă cu un an, care majorează considerabil cererea de energie de pe Bătrânul Continent.

Încă de la începutul lunii ianuarie a apărut o încălzire stratosferică bruscă, care de obicei, după câteva săptămâni, conduce la răcirea curenților de aer estici. Un fenomen similar a lovit Uniunea Europeană la începutul anului trecut, triplând prețul gazelor naturale și majorând considerabil prețul electricității într-o singură săptămână.

Prețul mediu al electricității a urcat cu aproape 50%, ajungând la maximul acestui an. Mai multe unități de producție au intrat în avarie sau în revizie programată CITEȘTE ȘI Prețul mediu al electricității a urcat cu aproape 50%, ajungând la maximul acestui an. Mai multe unități de producție au intrat în avarie sau în revizie programată

Valul de frig care se va instala pe continent va majora cererea și, implicit, prețul energiei electrice în Europa. Iar dacă trendul de majorare a ecartului dintre consum și producție din ultima săptămână din România va continua, importurile se vor majora, iar prețul plătit pentru fiecare MW va fi unul extrem de ridicat.

De la începutul anului, cu mici excepții, piața spot din România a fost cea mai scumpă din Europa.

La începutul acestei săptămâni, 2 unități de producție, una de la CTE Turceni de 300 MW, alta de la Craiova de 120 MW, au înregistrat avarii, producția fiind întreruptă neplanificat, cel puțin până miercuri.

De marți până pe 13 ianuarie, timp de 5 zile, TPP Turceni va intra în revizie programată și va funcționa cu o capacitate de producție cu 200 MW sub cea instalată, de 1772 MW. Miercuri, și Unitatea 2 de la Cernavodă a produce doar 545 MW din totalul instalat de 650 MW, pentru câteva ore.

Indisponibilități anunțate pe termen mai lungi, luni dacă nu chiar până la finaul anului au fost anunțate și la unele unități de la Porțile de Fier, Borzești, Brăila, Drobeta, Turceni, Iernut, Rovinari, București etc.

Devine din ce în ce mai evident faptul că, în prezent, capacitatea de producție instalată din România, de 25.000 MW (20.000 MW efectivă) este doar pe hârtie, în realitate, producția de energie electrică fiind în ultimii ani de maxim 9.000-9.500 MW. Iar în ultima perioadă se poate remarca o diminuare considerabilă a acesteia, mai multe unități de producție fiind raportate în revizie permanentă sau în revizii programate repetate.

Investițiile în capacități de producție par absolut necesare, însă cum 80% din producția de electricitate este “de stat”, șansele ca aceste investiții să fie realizate sunt practic nule. Pentru că actualul guvern a devalizat companiile de stat din energie, solicitând niveluri de 90% din profit ca dividende și solicitând în schimb și dividende suplimentare sau redistribuirea lichidităților disponibile.

În plus, prin adoptarea OUG 114, prin care a impus un impozit de 2% pe cifra de afaceri inclusiv producătorilor, dar a și reintrodus politica de control a prețurilor la electricitate, guvernul a compromis orice șansă de investiție în acest domeniu!

Probabil că nu întâmplător, ziua cu cel mai mare import de electricitate, de 1.903, urmat imediat celei a anunțului conținutului noii OUG de către ministrul de finanțe Eugen Teodorovici.

UPDATE:

În urma publicării acestui articol Profit.ro a primit un drept la replică din partea CE Oltenia, care precizează, printre altele că

“Începand de la 1 decembrie 2018 pana in prezent, CE Oltenia a produs o cantitate de energie electrica de peste 1,5 TWh, atingand cote de piota de pana la cca 30% din Sistemul Electroenergetic National - SEN.

În aceasta perioada de iarna, opus informatiilor aparute in mass media, precizam ca la CE Oltenia nu au avut loc opriri de grupuri energetice pentru reparatii planificate, ci doar unele opriri accidentale, la care s-a intervenit in mod operativ, grupurile respective fiind trecute in rezerva in cel mai scurt timp posibil,

Avem rugamintea sa luati in considerare faptul ca pentru realizarea materialului respectiv, Complexul Energetic Oltenia nu a primit nicio solicitare de informatii cu privire la subiectul abordat.”

Profit.ro precizează că datele publicate în articol sunt cuprinse în raportările obligatorii făcute către ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators - vezi foto cu raportările de joi și motivele invocate) și publicate de această instituție europeană. Dacă există vreo greșeală, ea nu aparține autorului, iar dreptul la replică trebuia dat de CE Oltenia nu către Profit.ro, ci către ENTSO-E și/sau Transelectrica.

Preț record al ultimilor 2 ani la energie electrică, efect al vremii geroase și al unei producții interne care nu face față consumului
Preț record al ultimilor 2 ani la energie electrică, efect al vremii geroase și al unei producții interne care nu face față consumului

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
energie
opcom
pzu
spot
record