Moldova va schimba codul aeroportului Chișinău, trecând de la ortografia rusă la cea română

Moldova va schimba codul aeroportului Chișinău, trecând de la ortografia rusă la cea română
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Republica Moldova își va modifica abrevierea internațională de trei litere pentru aeroportul din Chișinău, a anunțat ministrul Andrei Spînu, scrie Reuters, care consideră că acest demers este o nouă încercare de a se distanța de moștenirea sovietică și de dependența de limba rusă a fostei republici din componența URSS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul infrastructurii și dezvoltării teritoriale, Andrei Spînu, a declarat că, începând cu 18 ianuarie, aeroportul din Chișinău va folosi abrevierea RMO - însemnând Republica Moldova - în locul denumirii din epoca sovietică KIV. Vechea abreviere era folosită ca o aproximare a denumirii capitalei moldovene în limba rusă (Kișinev), care a fost înlocuită în era post-sovietică de Chișinău, denumirea în limba română, scrie News.ro.

Warner Bros. Discovery și Paramount Global, în discuții pentru a fuziona CITEȘTE ȘI Warner Bros. Discovery și Paramount Global, în discuții pentru a fuziona

"Schimbarea unei abrevieri este o procedură destul de îndelungată și durează de aproape un an", a declarat Spînu pentru ProTV Chișinău. "Scopul principal este să eliminăm denumirea rusească de KIV și să scăpăm de moștenirea a ceea ce a însemnat numele Kișinev", a spus Spînu.

Limba română este singura limbă de stat în Republica Moldova, dar limba rusă este încă folosită pe scară largă.

Spînu a declarat că încercările de a găsi alte abrevieri care să reflecte numele post-sovietic al capitalei s-au lovit de dificultăți, deoarece acestea erau deja folosite pe internet. "Cred că ne vom obișnui rapid cu noua abreviere care semnifică numele țării noastre", a declarat el pentru ProTV Chișinău.

Președinta proeuropeană Maia Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a indicat Moscova drept principala amenințare la adresa securității țării sale. Luna aceasta, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova. Moscova a acuzat-o pe Sandu și pe alți oficiali moldoveni că sunt rusofobi.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
aeroportul din chișinău