Noi demiteri în Ucraina, pe fondul scandalului de corupție

Noi demiteri în Ucraina, pe fondul scandalului de corupție
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2023

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au fost destituiți a doua zi după o serie de demiteri în cadrul administrației prezidențiale, totul întâmplându-se pe fondul unui scandal de corupție în legătură cu achizițiile făcute de armată, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procuratura Generală ucraineană a anunțat într-un comunicat că cinci procurori regionali - din regiunea sudică Zaporojie, regiunea centrală Kirovograd, dar și din regiunile nordice Poltava, Sumî și Cernihiv - au părăsit funcția "la cerere", scrie News.ro.

TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l

Ministrul apărării, Oleksiï Reznikov, a declarat miercuri pe Facebook că șeful departamentului de achiziții al armatei, Bodgan Hmelnițki, a fost de asemenea demis, după ce era suspendat din decembrie.

Aceste noi plecări survin după o cascadă de demisii și demiteri care au avut loc marți în Ucraina: cinci guvernatori regionali, patru miniștri adjuncți și doi șefi de agenție guvernamentală au fost îndepărtați din funcții, plus șeful adjunct al administrației prezidențiale și procurorul general adjunct.

Această remaniere a fost provocată de un scandal legat de un contract semnat de Ministerul Apărării la un preț presupus a fi umflat pentru alimentele destinate soldaților.

Potrivit Anastasiei Radina, care prezidează comisia anticorupție a parlamentului ucrainean, Ministerul Apărării a recunoscut miercuri că au existat "erori" în contract și că sunt în curs de desfășurare "revizuiri de preț" pentru a le corecta.

Oleksiï Reznikov asigurase inițial că scandalul este un "atac informațional artificial" bazat pe un "pretext fals", iar ministerul său se referise la acuzații "nefondate". Miercuri, ministerul a anunțat pe Telegram o reformă a sistemului de catering al armatei și a declarat că este pregătit să "deschidă" unele dintre "contractele publice de apărare".

Totuși, nu toate demisiile sunt legate de acest scandal, ci și de alte infracțiuni.

Acesta este primul caz major de corupție care apare în Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022, când aliații occidentali ai Kievului, al căror sprijin militar și financiar este crucial, se pregătesc să îi trimită tancuri moderne. Înainte de război, țara a fost zguduită în mod regulat de astfel de scandaluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
demiteri