O nouă fundație înregistrată la Budapesta investește în comunitatea maghiară din România

O nouă fundație înregistrată la Budapesta investește în comunitatea maghiară din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2022

Fundația „Méhes György”, înregistrată săptămâna trecută la Budapesta, a fost prezentată la Cluj-Napoca cu un spectacol de teatru-lectură al unei piese scrise de autorul de Méhes György, urmată de o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a declarat Elek Nagy, moștenitorul scriitorului, în cadrul ceremoniei, Fundația “Méhes György” va porni cu un capital inițial de 300 000 de euro, pe care speră să îl crească în timp la 3 milioane de euro. După Fundația “Baumgarten”, aceasta va deveni cea mai mare fundație din așa-zisul Bazin Carpatic dedicată conservării literaturii, transmite agenția maghiară de presă MTI.

ANPC vrea să închidă definitiv fostul InterContinental, hotelul-simbol al Capitalei CITEȘTE ȘI ANPC vrea să închidă definitiv fostul InterContinental, hotelul-simbol al Capitalei

Obiectivul principal al fundației este să accentueze esența literaturii, “adică națiunea trăiește prin limba sa”, a subliniat Elek Nagy, adăugând că un alt obiectiv este acela de a sprijini cultura, literatura, poezia, tinerii scriitori, poeții și programele culturale din afara granițelor Ungariei. Dar și păstrarea tradițiilor, și promovarea coexistenței pașnice dintre națiuni se numără printre obiective, la fel ca păstrarea operei lui Méhes György, potrivit unui comunicat emis cu această ocazie, arată G4media.ro

În cadrul conferinței de presă, Kinga Andrea Erős, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria, a declarat că a fost infirmat toposul conform căruia, înainte de schimbarea regimului comunist, nu s-au născut opere literare importante și nu au ajuns în sertare. Piesa lui Méhes György este o dovadă în acest sens.

Gusztáv Láng, critic literar, a declarat că, în condițiile economiei de piață, este important să recunoaștem că nu poate fi gestionată cultura conform criteriilor pieței. “Poezia nu este un produs al pieței însă devine produs, iar în acest fel îi umilim autorul”, a explicat acesta. Gusztáv Láng a susținut că fundațiile care sprijină literatura îl scutesc de fapt pe autor de cerințele pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
budapesta
fundatie