Oxford Economics: Economia Cehiei, singura din UE care nu a revenit la nivelurile dinaintea pandemiei. De ce se zbate economia, când țări ca România și Ungaria au recuperat rapid și conduc creșterile

Oxford Economics: Economia Cehiei, singura din UE care nu a revenit la nivelurile dinaintea pandemiei. De ce se zbate economia, când țări ca România și Ungaria au recuperat rapid și conduc creșterile
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 nov 2023

Republica Cehă este singura economie din UE care nu și-a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei și nu va face acest lucru nici în 2023, potrivit analiștilor Oxford Economics, care se așteaptă ca economia cehă să stagneze, înainte de a relua o redresare modestă în 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“De ce se zbate economia cehă, în condițiile în care suratele sale din Europa Centrală și de Est au recuperat de mult timp pierderile cauzate de pandemie, iar unele dintre ele - Ungaria, România și Slovenia - sunt chiar în fruntea UE? Există o confluență de factori nefavorabili care stau la baza performanței scăzute a Cehiei: expunerea mai mare la șocurile nefaste ale ofertei, politica monetară strictă și lipsa de sprijin fiscal sunt principalii vinovați”, arată firma britanică de consultanță economică într-o analiză semnată de economistul Tomas Dvorak.

Potrivit acestuia, majoritatea țărilor UE au fost afectate de o serie de șocuri similare, dar poate nu în aceeași măsură.

Grecia introduce bonusuri pentru cei care \ CITEȘTE ȘI Grecia introduce bonusuri pentru cei care "toarnă" evaziunea fiscală

“O combinație de vânturi potrivnice a afectat economia cehă, inclusiv expunerea mare la inflația determinată de ofertă, scăderi de două cifre ale câștigurilor reale, o politică monetară restrictivă, un sprijin fiscal modest și încetinirea industriei la nivelul întregii zone euro. Acești factori nefavorabili, împreună cu consolidarea fiscală în curs de realizare, vor continua să frâneze creșterea în trimestrele următoare”.

Dvorak notează că economia cehă nu este trasă în jos de ciudățeniile statistice sau de volatilitatea stocurilor, atât consumul privat, cât și investițiile fixe aflându-se sub nivelurile anterioare pandemiei.

“Prăbușirea consumului este îndeosebi remarcabilă, deoarece șase contracții trimestriale - unele dintre ele cele mai mari înregistrate până acum, cu excepția perioadei pandemiei - până în T1 2023 au împins consumul privat înapoi la nivelurile din 2015 în termeni reali, o scădere cumulată de 9% de la vârf la  bază. Cheltuielile gospodăriilor au înregistrat o creștere de doar 0,2% în trimestrul al doilea, ceea ce cu greu poate fi catalogat drept începutul unei reveniri rapide”, potrivit raportului.

Datele cu frecvență ridicată indică o nouă contracție în trimestrul al treilea.

Analiștii Oxford Economics estimează că economia Cehiei va stagna în acest an și va crește ușor în 2024, când se va situa cu doar 0,5% peste nivelul înregistrat în 2019. Creșterea economică în restul regiunii ECE este estimată la 11% față de nivelul pre-pandemic, peste avansul de 5% preconizat pentru economia UE.

Grecia introduce bonusuri pentru cei care \ CITEȘTE ȘI Grecia introduce bonusuri pentru cei care "toarnă" evaziunea fiscală

“Credem că majoritatea vânturilor din față care trag în jos creșterea economică a Cehiei se vor disipa treptat în trimestrele următoare, cu excepția politicii fiscale restrictive. Însă, chiar și în condițiile în care creșterea economică se va normaliza, credem că economia cehă va continua să rămână în urma colegilor din ECE, iar decalajul față de economiile care s-au deschis în urma pandemiei se va dovedi dificil de redus”, se arată în raport.

Analiștii mai notează că Banca Cehiei ar putea fi nevoită să relaxeze politica monetară mai rapid decât alte bănci centrale din regiune, în special pe măsură ce inflația scade sub țintă, dar acest lucru nu va consolida imediat creșterea economică.

“Este nevoie de sprijin politic pentru a face față unei creșteri fragile, unei inflații în scădere și riscului de deteriorare pe termen lung a cererii și a ofertei. Dar este puțin probabil ca acest lucru să fie luat în considerare, deoarece coaliția de guvernare de centru-dreapta se concentrează pe echilibrarea bugetului”, potrivit raportului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
economia ceha
pandemie
revenire economie pandemie