Turcia anunță venituri record din turism

Turcia anunță venituri record din turism
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

Creșterea numărului de vizitatori străini a ajutat Turcia să genereze venituri record din turism în trimestrul trei din 2023, arată datele oficiale publicate, semnalând că țara și-ar putea îndeplini obiectivele ambițioase pe termen lung, transmite Xinhua și publicația Daily Sabah.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În perioada iulie-septembrie 2023, veniturile din turism au urcat în ritm anual cu 13,1%, la nivelul record de 20,2 miliarde de dolari. De asemenea, în primele nouă luni din acest an, veniturile din turism au crescut cu 20,1%, la 42 miliarde de dolari, a informat Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), arată Agerpres.

Compania aeriană DAN AIR renunță la operațiunile de pe aeroportul Brașov și se mută la Bacău CITEȘTE ȘI Compania aeriană DAN AIR renunță la operațiunile de pe aeroportul Brașov și se mută la Bacău

Separat, Ministerul Culturii și Turismului a informat că în septembrie au sosit în Turcia 5,8 milioane de turiști, o creștere de 5,7% față de perioada similară din 2022. În primele nouă luni din acest an, numărul turiștilor a ajuns la 39,2 milioane, un avans anual de 12,6%.

Turismul este o sursă critică de venituri pentru Guvernul de la Ankara, care se concentrează pe reducerea deficitului de cont curent pentru a contracara inflația ridicată.

Guvernul turc se așteaptă ca în acest an numărul vizitatorilor străini să ajungă la 60 de milioane, iar veniturile generate din turism să crească la 56 miliarde de dolari, iar în 2028 numărul turiștilor străini să ajungă la 90 de milioane, iar veniturile generate din turism să ajungă la 100 miliarde de dolari. Anul trecut, 51,4 milioane de turiști au vizitat Turcia, iar veniturile s-au situat la peste 46 de miliarde de dolari.

VIDEO Ministrul Turismului prezintă al doilea episod de promovare a României la BBC – Vara CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Turismului prezintă al doilea episod de promovare a României la BBC – Vara

Succesul din acest an a fost determinat de creșterea numărului de turiști din Europa, în special din Germania și Marea Britanie, pe lângă sosirile din Rusia, în principal ca urmare a restricțiilor impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

În primele nouă luni din acest an, au sosit în Turcia peste 5,16 milioane de ruși, peste 4.8 milioane de germani, 3,16 milioane de britanici și aproximativ 2,15 milioane de bulgari.

Turismul este responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Turciei și aproximativ 1,7 milioane de persoane lucrau în sectorul turismului în 2022, adică aproximativ 5% din forța de muncă totală.

Atalay Arslan, general manager la Güral Premier Hotels, a declarat că vor crește prețurile anul viitor cu 5-10%, față de anul acesta, și pune aceste scumpiri pe seama inflației. Acesta afirmă că cele două hoteluri de cinci stele pe care le administrează, de lângă Antalya, au primit în total în acest an circa 50.000 de turiști, din care 2.600 de turiști din România.

”Prețurile vor crește anul viitor cu 5-10%, dacă facem comparație cu anul acesta. Pachetele de vacanță vor costa în funcție de perioada din an. Toate costurile au crescut, cheltuielile cu personalul au crescut nu doar în Turcia, ci și în Europa. Nu e ușor de la un an la altul, și noi trebuie să majorăm prețurile, însă încercăm să o facem într-un mod constant, nu doar de sărbători. Nu e ușor nici pentru familii, deoarece și acasă totul este mai scump. De aceea, noi, hotelierii, încercăm să majorăm prețul produselor la un nivel mai scăzut”, a declarat Atalay Arslan, general manager la Güral Premier Hotels, pentru News.ro.

FOTO&VIDEO A fost inaugurat în România cel mai mare parc solar din Europa de Sud-Est, construit și operat fără nicio subvenție CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO A fost inaugurat în România cel mai mare parc solar din Europa de Sud-Est, construit și operat fără nicio subvenție

Întrebat dacă se teme că va pierde turiști din cauza faptului că va scumpi oferta, acesta a precizat că, într-adevăr, se teme că, dacă va crește prea mult prețurile, turiștii s-ar putea orienta spre alte destinații.

”Desigur că dacă vei majora prea mult prețurile, turiștii s-ar putea uita către alte destinații. Toată lumea știe că avem aici în Turcia servicii foarte bune și ne temem de probleme, de aceea vom încerca să nu majorăm prea mult prețul serviciilor”, a adăugat acesta.

În acest an, cele două hoteluri Güral Premier, din Belek și Tekirova, au primit în total circa 50.000 de turiști, din vestul și estul Europei, Rusia, dar și Turcia, din care 2.600 de turiști doar din România.

”Primim turiști români de mulți ani, deoarece ne iubim foarte mult. În acest an, am primit 2.600 de turiști doar din România, cifre foarte bune pentru acest an, deoarece am avut și momente dificile. Sezonul nu a început foarte bine, din cauza cutremurului (din 6 februarie, n.r.), un dezastru care ne-a afectat foarte mult. Dar poporul român ne-a sprijinit foarte mult și au venit la hotelurile Güral și în acest an”, a declarat Atalay Arslan, general manager la Güral Premier Hotels.

Potrivit acestuia, numărul turiștilor români a crescut cu 30% față de 2022.

”Am depășit rezultatele de dinainte de pandemie, nu doar în ceea ce privește numărul turiștilor veniți din România. Și anul 2022 a fost un an bun, am avut aproximativ aceleași rezultate ca în 2019. Și cifra de afaceri a fost în creștere, deoarece prețurile au urcat. Iar anul acesta nu a început bine, dar după luna august lucrurile au mers foarte bine.        

viewscnt
Afla mai multe despre
antalya
turcia
pret
turism