Parlamentul bulgar a votat pentru preluarea controlului la terminalul petrolier operat de Lukoil în portul Burgas

Parlamentul bulgar a votat pentru preluarea controlului la terminalul petrolier operat de Lukoil în portul Burgas
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2023

Parlamentul de la Sofia a votat în favoarea unui act normativ care pune capăt acordului de concesiune de care beneficia grupul petrolier rus Lukoil pentru terminalul petrolier Rosenets din apropiere de portul Burgas, un vot prin care parlamentarii bulgari speră că vor accelera aderarea țării vecine la spațiul Schengen, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Portul Rosenets este singurul terminal petrolier de pe coasta bulgară a Mării Negre. Acest terminal era sub controlul Lukoil din 2011, când compania rusească a primit o concesiune valabilă timp de 35 de ani, scrie Agerpres.

FOTO Podul peste Dunăre de la Brăila - luminat în culorile drapelului național, în anumite zile simbolice CITEȘTE ȘI FOTO Podul peste Dunăre de la Brăila - luminat în culorile drapelului național, în anumite zile simbolice

Actul normativ, care a primit vineri un vot favorabil din partea a 144 din cei 240 de deputați din Parlamentul de la Sofia, prevede că acordul de concesiune va fi terminat în decurs de o săptămână.

Terminalul petrolier de la Rosenets deservește singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Burgas, care are capacitatea de a procesa 196.000 de barili de țiței pe zi și este deținută tot de Lukoil. În luna ianuarie a acestui an, parlamentarii bulgari au adoptat o decizie care deschide calea pentru ca Executivul de la Sofia să preia controlul asupra operațiunilor rafinăriei timp de un an.

În propunerea prezentată legislativului de la Sofia, partidele GERB, Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democrată și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, au susținut că terminarea acordului de concesiune va împiedica Rusia să utilizeze facilități din Bulgaria pentru a-și finanța războiul din Ucraina. În plus, ar asigura punerea în aplicare a sancțiunilor UE, ceea ce ar crește șansele Bulgariei de a fi admisă în spațiul Schengen, a spus Kiril Petkov, co-președinte al mișcării Continuăm schimbarea.

În replică, rafinăria Lukoil Neftochim a dat publicității un comunicat de presă în care anunță că va încerca să obțină protecție în justiție împotriva deciziei Parlamentului.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat la rândul său decizia Parlamentului. "Propunerea de terminare a concesiunii este o nouă idee pripită și greșită a liderilor politici", a spus Rumen Radev.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
burgas