Polonia a încălcat legislația europeană dipunând tăieri în Pădurea milenară Bialowieza

Polonia a încălcat legislația europeană dipunând tăieri în Pădurea milenară Bialowieza
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2018

Polonia a încălcat legislația europeană cu privire la protecția faunei și florei dispunând tăieri în Pădurea milenară Bialowieza, a stabilit marți Curtea de Justiție a UE (CJUE), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Justiția europeană consideră că operațiunile de gestionare forestieră dispuse de Guvernul polonez au ”condus în fapt la dispariția unei părți” a acestui sit protejat, scrie News.ro.

În iulie 2017, Comisia Europeană (CE) a făcut recurs contra Poloniei, deoarece se temea cu privire la integritatea pădurii, clasată drept patrimoniu mondial de UNESCO și sit Natura 2000 de UE.

Dosarul \ CITEȘTE ȘI Dosarul "Revoluției" - Urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu, extinsă. Parchet: A acceptat măsuri militare, unele cu caracter diversionist. Ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a făcut-o

În Bialowieza, o pădure milenară  ”de neînlocuit în conservarea biodiversitții” potrivit Unesco, se află habitate naturale ale unor specii de animale și păsări a căror protecție este considerată prioritară.

Guvernul polonez susține însă că operațiunile au ca scop să asigure securitatea în pădure, prin combaterea proliferării unor insecte xilofage, iar astfel ele corespund unei excepții acceptate de legislația europeană.

CJUE reproșează, pe de o parte, Poloniei că nu a procedat, înainte de lansarea tăierilor, la o ”evaluare adecvată” a consecințelor asupra habitatelor naturale pe care le adăpostește pădurea, se arată într-un comunicat.

Pe de altă parte, ea deplânge faptul că ”hotărârile contestate nu comportă restricții care să țină cont de vârsta arborilor sau a loturilor forestiere”, dar și absența justificării, și consideră astfel că ”operațiunile de gestoinare forestieră activă nu pot să fie justificate prin necesitatea de opri propagarea Ips Typographus (un parazit)”.

În fine, Curtea subliniază că tăierile contestate amenință ”inevitabil” situri de reproducere sau arii de odihnă ale anumitor animale, precum anumite coleoptere saproxilice protejate sau mai multe specii de păsări.

În noiembrie, într-o hotărâre pronunțată în cadrul unei proceduri cu privire la măsuri provizorii, justiția europeană a amenințat deja Varșovia cu o amendă în valoare de cel puțin 100.000 de euro pe zi, în cazul în care nu încetează ”imediat” tăierile.

În urma hotărârii, ministrului polonez al Mediului de la acea vreme - debarcat între timp - a anunțat retragerea utilajelor forestiere și continuarea unor ”tăieri de securitate” prin alte mijloace.

Polonia este necesar să se conformeze hotărârii CJUE ”cât mai rapid posibil”. În cazul în care CE consideră că Varșovia nu face acest lucru, ea poate face un nou recurs și să ceară sancțiuni pecuniare.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
bialowieza