Premierul Ungariei anunță noi stimulente fiscale și de creditare pentru familii

Premierul Ungariei anunță noi stimulente fiscale și de creditare pentru familii

Viktor Orban

scris 11 feb 2019

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat duminică noi beneficii fiscale și de împrumut pentru familii, în cadrul eforturilor guvernului de a mări rata natalității, menținând în paralel politica strictă în domeniul imigrației, transmite Reuters.

Orban, unul dintre cei mai vocali critici au imigrației în masă din Orientul Mijlociu și Asia în Europa, a spus că vrea să mențină creșterea economică cu 2 puncte procentuale peste media europeană, în următorii câțiva ani, în pofida încetinirii economiei globale, scrie News.ro.

Guvernul nu a prezentat și o estimare a costurilor noilor măsuri.

EXCLUSIV FOTO Renault Logan facelift - surprins în probe, cu noile blocuri optice, pe străzile din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Renault Logan facelift - surprins în probe, cu noile blocuri optice, pe străzile din România

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat vineri că noile cheltuieli vor fi finanțate din rezervele generale sau veniturile suplimentare din bugetul anului 2019.

Partidul de guvernământ Fidesz va participa la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile locale din Ungaria, din acest an, după o serie de proteste care au avut loc în ultimele luni împotriva guvernului condus de premierul Orban, cu toate că partidul conduce în continuare în sondajele de opinie.

Demonstrațiile au fost declanșate de aprobarea unor legi, în decembrie, care  permit angajatorilor să ceară angajaților să lucreze până la 400 de ore suplimentare pe an și de înființarea unor noi instanțe administrative pentru gestionarea unor probleme sensibile, care vor fi în subordinea guvernului.

În timp ce Orban a susținut, duminică, discursul despre starea națiunii, mai multe sute de protestatari s-au adunat în fața Palatului Prezidențial din Castelul Buda, în timp ce aproximativ 100 au blocat un pod peste Dunăre, aflat în apropiere.

”În Europa se nasc tot mai puțini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigrația. Pentru fiecare copil lipsă ar trebui să se nască unul și atunci cifrele ar fi bune. Dar noi nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii unguri”, a spus Orban, anunțând programu le stimulare.

Noile măsuri includ extinderea unui program de împrumuturi pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru a-i ajuta să cumpere locuințe, subvenționarea achiziției de mașini și scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul femeilor cu cel puțin patru copii.

Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenționat de 10 milioane e forinți (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ștearsă la nașterea celui de-al doilea copil și întregul împrumut după al treilea copil.

Bugetul pe 2019 prevede un deficit bugetar de 1,8% din PIB. În ianuarie, Ungaria a înregistrat un surplus de 244,5 miliarde de forinți, cel mai mare din ultimele două decenii.

Zoltan Torok, analist la divizia ungară a Raiffeisen Bank, a apreciat că la prima vedere măsurile ar putea costa mai multe zeci de miliarde de forinți, dar nu vor produce o creștere semnificativă a deficitului bugetar.

În pofida protestelor de stradă, partidul Fidesz se menține înainte  partidelor din opoziție, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

În ianuarie, institutul de sondare Nezopont estima sprijinul pentru Fidesz la 39% din totalul alegătorilor, nivel apropiat de cel de 28% estimat de Median.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
premierul ungariei
viktor orban