Președintele Vladimir Putin a promulgat o lege ce îi va garanta imunitatea și după încheierea mandatului

Președintele Vladimir Putin a promulgat o lege ce îi va garanta imunitatea și după încheierea mandatului
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2020

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care îi va oferi imunitate juridică pe termen lung, informează dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform prevederilor acestei legi, Vladimir Putin și familia sa sunt protejați în fața inculpării și urmăririi penale chiar și după ce președintele își va încheia mandatul, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Impozit zero pe salariul minim din 2022 și doar într-un sector CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Impozit zero pe salariul minim din 2022 și doar într-un sector

Anterior, liderii ruși nu se bucurau de imunitate juridică decât pe durata mandatului. Protecția se extinde acum pentru a acoperi orice delict ce poate fi descoperit după ce președintele va părăsi funcția de șef al statului.

Fostul președinte Dmitri Medvedev beneficiază, de asemenea, de imunitate în fața unor posibile urmăriri penale, potrivit portalului media independent meduza.io.

Noua lege face, de asemenea, mai complicată ridicarea imunității unui lider, implicând o procedură mai complexă și îndeplinirea mai multor condiții.

Ridicarea imunității unui lider este posibilă doar dacă acesta este suspectat de înaltă trădare sau de comiterea unei infracțiuni grave.

Procedura trebuie introdusă de Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei, iar decizia finală va reveni camerei superioare, Consiliul Federal.

În timpul verii, președintele Putin a promulgat un set de amendamente constituționale controversate care îi vor permite să rămână la putere până în 2036.

Până în prezent, liderul de la Kremlin nu a comunicat intenția de a candida pentru un nou mandat la scrutinul prezidențial din 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia