Principalul partid de opoziție turc desemnează un deputat să-l înfrunte pe Erdogan în alegerile prezidențiale

Principalul partid de opoziție turc desemnează un deputat să-l înfrunte pe Erdogan în alegerile prezidențiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2018

Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție în Turcia, l-a desemnat vineri pe deputatul Muharrem Ince să-l înfrunte pe șeful statului Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale anticipate de la 24 iunie, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Cu voia lui Allah și voința națiunii, eu voi fi ales președinte pe 24 iunie”, a declarat într-o ceremonie, la Ankara, Ince, un nume greu în CHP și un orator energic care s-a impus în ultimii ani drept unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Erdogan.

Liderul CHP Kemal Kiliçdaroglu a anunțat luna trecută că nu va candida în alegerile prezidențiale convocate de Erdogan.

”Vom scrie istorie!”, a tunat el, înainte să-l invite pe Ince pe scenă, scrie News.ro.

CGMB a aprobat proiectul privind investiția de peste 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei propuse de municipalitate CITEȘTE ȘI CGMB a aprobat proiectul privind investiția de peste 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei propuse de municipalitate

În primul său discurs în calitate de candidat oficial al CHP, Ince s-a angajat să fie ”președintele tuturor” și să fie ”imparțial” dacă va fi ales.

Dând curs spuselor prin fapte, el și-a scos emblema CHP de la rever și a înlocuit-o cu un steag turc.

După mai multe zile de ambiguitate cu privire la candidatura CHP, numele lui Ince era pe toate buzele.

Imediat după anunțul oficial al candidaturii sale, Ince, care împlinește vineri 54 de ani, a postat pe Twitter o fotografie alături de soție și cei doi copii. ”Noi suntem pregătiți”, spune el.

Prin această opțiune, CHP intenționează să lupte împotriva lui Erdogan pe un teren care-i este drag și care a contribuit în mare măsură la popularitatea sa în Turcia - concursul oratoric.

Ince, un profesor de fizică și chimie, este celebru în țară prin stilul său înfocat și combativitate. El s-a impus, prin discursuri înflăcărate și atacuri bine țintite, ca unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Erdogan.

Într-unul dintre cele mai celebre discursuri, el a spus că, dacă va fi ales într-o bună zi șef al statului, ar scoate la vânzare palatul prezidențial faraonic pe care Erdogan l-a ridicat la Ankara.

Acest deputat din Yalova (nord-vest) este totodată unul dintre principalii rivali interni ai liderului CHP, pe care l-a criticat dur în urma unor înfrângeri electorale. Ince a candidat în două rânduri la șefia partidului, în 2014 și 2018, împotriva lui Kiliçdaroglu.

Turcia se îndreaptă către un dublu scrutin prezidențial și legislativ anticipat, pe 24 iunie. Aceste alegeri au fost prevăzute inițial în noiembrie 2019.

Pe de altă parte, Binali Yildirim a anunțat joi că Partidul Dreptății și Justiției (AKP, islamo-conservator) l-a desemnat pe Erdogan drept candidat, scrie The Associated Press.

Patru partide de opoziție urmează să anunțe în weekend că-și unesc forțele împotriva AKP în alegerie parlamentare.

CHP ar fi de acord cu o alianță noua formațiune Partidul Bun și alte două formațiuni mai mici, cu scopul de a pune capăt dominației AKP pe scena politică în ultimii 16 ani.

Un partid prokurd, ai cărui fost lider și mai mulți parlamentari au fost încarcerați sub acuzații de terorism, nu a fost cooptat în această alianță.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
opozitie
turcia