Producătorii de zahăr din Ucraina se așteaptă la creșterea producției și a exporturilor în 2024

Producătorii de zahăr din Ucraina se așteaptă la creșterea producției și a exporturilor în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Industria zahărului din Ucraina, unul dintre cele câteva sectoare agricole profitabile din țara vecină, ar putea să continue să crească suprafața cultivată în 2024 și, dacă va beneficia și de condiții meteo favorabile, ar putea să majoreze cu aproximativ 50% surplusurile exportabile, a estimat Uniunea Producătorilor de Zahăr din Ucraina (Ukrsugar), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În perioada fostei URSS, Ucraina producea cinci milioane de tone de sfeclă de zahăr, dar între timp producția s-a redus la aproximativ un milion de tone din cauza problemelor la export și a concurenței venite din partea zahărului produs din trestie de zahăr. Totuși, eliminarea temporară a taxelor vamale europene pentru produsele agricole din Ucraina, începând din luna iunie 2022, combinată cu diminuarea profitabilității culturilor de cereale și oleaginoase, a dus la o creștere a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr și a recoltei de sfeclă de zahăr, scrie Agerpres.

Glifosatul, un controversat erbicid, poate fi folosit încă zece ani în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Glifosatul, un controversat erbicid, poate fi folosit încă zece ani în Uniunea Europeană

Potrivit președintelui Ukrsugar, Nazar Mykhailovyn, fermierii ucraineni au majorat suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare în 2023, de la 186.000 de hectare în 2022. Potrivit lui Mykhailovyn, în 2024, suprafața cultivată va depinde de modul în care evoluează războiul cu Rusia, precum și de situația la export.

"Există informații că suprafața cultivată cu sfeclă în 2024 va fi în limitele celei din acest an, dar ar putea să existe și o creștere până la 300.000 de hectare", a spus Mykhailovyn.

Când vine vorba de recolta de sfeclă de zahăr, Mykhailovyn estimează că în 2023 aceasta a fost de 12 milioane de tone, fiind posibil să urce până la 17-18 milioane de tone în 2024, ceea ce ar permite producția a aproximativ două milioane de tone de zahăr alb. În condițiile în care consumul intern se ridică la 950.000 de tone de zahăr pe sezon, surplusul care ar putea fi exportat s-ar putea ridica la jumătate din producția estimată de două milioane de tone.

În anul agricol 2023/24, Ukrsugar se așteaptă la o producția de zahăr de 1,75 milioane de tone și la exporturi de 650.000 de tone, în principal în Europa. Deocamdată, de la începutul sezonului actual și până în prezent, Ucraina a exportat deja aproximativ 150.000 de tone de zahăr, a spus Mykhailovyn.

FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie CITEȘTE ȘI FOTO BCR a lansat prima companie de investiții cu capital de risc dezvoltată de o bancă românească pentru finanțarea startup-urilor din tehnologie

Comparativ, în sezonul 2022/23, Ucraina a exportat 450.000 de tone de sfeclă de zahăr și majoritatea a ajuns în Europa. România, Bulgaria, Polonia și Franța au fost principalele destinații, a precizat Mykhailovyn.

"Aproape întreaga cantitate a ajuns în Europa. În condițiile în care rutele maritime sunt blocate, nu putem face livrări spre Asia", a adăugat Mykhailovyn.

În sezonul 2021/22, când accesul pe piața europeană era restricționat din cauza tarifelor vamale, Ucraina a exportat aproximativ 55.000 de tone de zahăr.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
ucraina