Producția de cereale în Ucraina va rămâne neprofitabilă și în 2024

Producția de cereale în Ucraina va rămâne neprofitabilă și în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2024

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei rusești, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunțat Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ucraina este un mare cultivator și exportator mondial de cereale și oleaginoase însă recoltele și exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022, scrie Agerpres.

Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care \ CITEȘTE ȘI Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul, spune Orban

"Îmbunătățirea profitabilității, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica și a îmbunătățit rentabilitatea pe piața internă, în pofida scăderii prețurilor mondiale la toate tipurile de cereale și olaginoase.

"Din păcate, producția de cereale va rămâne neprofitabilă", a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va crește semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va crește de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiță va crește de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb și cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include și 13 milioane tone de semințe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiță și o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce privește exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale și oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase și produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina