Recunoașterea facială se insinuează în viața rușilor, de la metrou la supermarket, unde ”se plătește cu fața”

Recunoașterea facială se insinuează în viața rușilor, de la metrou la supermarket, unde ”se plătește cu fața”
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2021

Recunoașterea facială avansează cu viteză mare în Rusia - împânzită de camere de supraveghere de la metrou și până la casa supermarketurilor -, între progresul tehnologic și temeri de derive în benficiul autorităților, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Îți dai masca de protecție jos, te uiți la cameră și, gata, ți-ai plătit cumpărturile!

La casele automate ale unuia dintre principalele lanțuri de supermerketuri rusești, clienții curioși testează noutatea introdusă săptămâna aceasta la Moscova de X5, primul grup de distribuție din țară, scrie News.ro.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Grupul, din care fac parte supermarketurile omniprezente Perekrestok și Piaterocika, s-a asociat cu sistemul de plată Visa și Sberbank, cea mai importantă bancă rusească și un gigant public, aflat în prezent în transformare într-un mastodont digital.

De la 52 câte există în prezent la Moscova, numărul supermarketurilor conectate la sistem urmează să crească la 3.000 în întreaga Rusie - până la sfârșitul lui 2021, declară pentru AFP directorul Inovației la X5 Ivan Melnik.

”Este practic, nu trebuie să ai portofelul la tine sau să-ți scoți telefonul din buzunar. Trebuie doar să apeși pe un buton și plătești cu fața”, declară Melnik.

El dă asigurări că aceste tranzacții sunt ”sigure, securizate, criptate”, iar tentative de uzurpare a identității sunt excluse cu ajutorul unor camere de tip 3D, care măsoară adâncimea feței.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

”În cazul persoanelor în vârstă, bineînțeles că este ceva nou” și poate antrena o ”pierdere a încrederii”, recunoaște el. ”Dar eu consider această idee foarte cool”, declare rmarți, pe un culoar al unui Perekrestok la Moscova, Andreï Epifanov, în vârstă de 28 de ani, un angajat al băncii private Alfa Bank.

PANDEMIA, CATALIZATOR

În spatele acestui sistem de află Sberbank care le propune de mai multe luni zecilor de milioane de cliențăi ai săi - grupul susține că 70% din populația rusă îi utilizează serviciile - să-și înregistreze datele biometrice pentru a accesde la plata cu recunoaștere facială.

Pandemia covid-19 a provocat un salt înainte al acestor tehnologii.

”Dorința rușilor de a se proteja în timpul pandemiei a propulsat cererea plăților fără numerar”, dă asigurări, într-un comunicat, Mihail Berner, însărcinatul Rusiei la Visa, care apreciază că această tendință va continua după pandemie.

Potrivit ediției de miercuri a cotidianului Kommersant, autoritățile sunt însă frustrate de înaintea lentă a colectării datelor biometrice - lansată în 2018.

Obiectivul ar fi o creștere a numărului persoanelor care au cedat aceste date autorităților de la 164.000, în prezent, la peste 70 de milioane în doi ani.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Cotidianul, care citează o sursă din dosar, scrie că, în vederea unei accelerări a procesului, unele servicii publice ar putea să devină inaccesibile recalcitranților.

”NU AM CONSIMȚIT!”

La Moscova, primăria și-a consolidat uriașul arsenal de peste 100.000 de camere de supraveghere - unul dintre cele mai importante din lume - și l-a folosit pentru a controla respectarea izolării și carantinelor impuse din cauza covid-19.

Metroul de la Moscova a început, în septembrie 2020, să monteze camere de recunoaștere facială pe porticuri. La începutul lui martie, orașul a anunțat că toate stațiile de metrou din capitală sunt echipate cu aceste camere - deocamdată în vederea supravegherii, iar în curând în vederea plății.

”Numai persoanele care se află pe lista persoanelor căutate sunt controlate”, anunța într-un interviu acordat site-ului Lenta.ru, la începutul lui martie, adjunctul directorului metroului, însărcinat cu securitatea, Andrei Kichighin.

”Informațiile sunt stocate într-un centru de date la care au acces numai forțele de ordine”, anunaț el, precizând că de la lansarea acestui sistem, în septembrie, au fost arestate aproximativ 900 de persoane.

În vederea plății este necesară exprimarea consimțământului, însă nu este cazul și în privința camerelor municipalității care folosesc recunoațterea facială în vederea arestării unor prespuși infractori.

”Potrivit legii, cetățenii trebuie să consimtă la folosirea datelor biometrice, însă, în cazul recunoașterii faciale, noi nu am consimțit”, tună o campanie împotriva ”supravegherii în masă”. Asociația apărăriilibertăților digitale Roskomsvoboda a lansat anul trecut o petiție,

Îngrijorările au crescut în timpul manifestațiilor de la începutul lui 2021 în susținerea opozantului politic Aleksei Navalnîi.

O activistă de prim-plan diin opoziție, Aliona Popva, a denunțat utilizarea recunoașterii faciale în vederea identificării, dar și susținători ai acesteia, prezenți la adunări.

viewscnt
Afla mai multe despre
reconoastere faciala
rusia