Republica Moldova reduce tarifele de tranzit, încercând să contracareze decizia Gazprom de a muta traseul gazelor rusești de pe fostul coridor transbalcanic pe TurkStrream

Republica Moldova reduce tarifele de tranzit, încercând să contracareze decizia Gazprom de a muta traseul gazelor rusești de pe fostul coridor transbalcanic pe TurkStrream
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 apr 2021

Mutarea tranzitului gazului rusesc de pe ruta ucraineană pe nou-construitul TurkStream ar mai putea face o victimă, Republica Moldova. Pentru a încerca să contracareze decizia Gazprom, autoritățile de la Chișinău au decis, potrivit ICIS, să-și micșoreze considerabil tarifele de tranzit, în speranța că în continuare vor traversa teritoriul Republicii Moldova aproximativ 4 miliarde metri cubi/an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa cum a anunțat Profit.ro, începând cu 1 aprilie Gazprom a mutat tranzitul întregului volum de gaze exportat în România de pe ruta ucraineană pe cea bulgară. Este posibil ca și o parte din gazul exportat de gigantul rus către Ungaria să fi fost redirecționat pe același traseu.

“După lansarea gazoductelor TurkStream 1 și 2, alimentarea cu gaze a Greciei și Bulgariei (de către Gazprom - n.r.) nu se mai face prin Ucraina, mutându-se complet pe noua rută sudică. Iar de la 1 aprilie și exporturile de gaz rusesc către România sunt asigurate în totalitate prin Bulgaria, prin TurkStream 2. În prezent, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se efectuează doar pentru consumatorii din Republica Moldova”, a anunțat CEO-ul operatorului sistemului de transport gaze de la Kiev, Sergiy Makogon.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Nu numai Ucraina și România, ci și Republica Moldova beneficia de venituri de tranzit pentru gazul rusesc trimis de Gazprom prin fostul coridor transbalcanic.

Până în prezent, tarifele de tranzit percepute de Republica Moldova se calculau în funcție de distanță, fiind de 11,00 dolari/mia de metri cubi/100 de km.

Autoritatea de reglementare din Republica Moldova ar urma să aprobe un nou sistem de calcul al tarifelor, aliniat la metodologiile Uniunii Europene, care va înlocui calculul existent, bazat pe distanță cu tarife de intrare-ieșire.

Conform ICIS, tarifele de intrare pentru volumele importate prin România sau Ucraina pot fi stabilite în jurul valorii de 3,85 dolari/mia de metri cubi - la intrare și la 2,85 dolari/mia de metri cubi - la ieșire.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Tarifele nu vor include variații sezoniere și au fost calculate pe baza presupunerii că Moldova va importa anual 1,2 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pentru acoperirea consumului propriu și va tranzita alte 4 metri cubi/an.

Unele companii active în România, care în mod tradițional importau volume din Rusia prin Ucraina și Moldova, au început recent să importe gaze din TurkStream prin punctul de frontieră sudic cu Bulgaria.

Începând cu 1 aprilie, România nu mai importă gaze decât prin punctul de interconectare cu Bulgaria, Negru Vodă, volumele situându-se între 60 și 70 GWh/zi. Gazul provine din TurkStream, iar capacitățile de import au fost rezervate, potrivit unor surse din piață, de una dintre cele 2 companii prin care Gazprom exportă gaze în România.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Gazprom exportă direct gaze în România prin intermediul a două companii, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).

Profit.ro a semnalat deja că problemele întâmpinate la construirea prelungirii gazoductului (TurkStream 2) se pare că i-a determinat ca, cel puțin deocamdată, să mute traseul de pe cel planificat (Bulgaria-Serbia-Ungaria) pe fostul coridor interbalcanic (Bulgaria-România-Ungaria). Ceea ce nu poate fi decât benefic pentru Transgaz, care, prin tarifele de rezervare capacitate percepute în punctele de interconectare Negru Vodă și Csanádpalota, poate compensa dispariția veniturilor din tarifele de tranzit încasate de la Gazprom, cu care avea semnat un contract de tip Take or Pay.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica
moldova
românia
gazprom
transgaz
ucraina