Transgaz anunță încetarea contractului istoric cu Gazprom și susține că nu va suferi financiar

Transgaz anunță încetarea contractului istoric cu Gazprom și susține că nu va suferi financiar
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2021

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a anunțat încetarea prin acordul părților a contractului istoric cu divizia de export a gigantului rus de stat Gazprom privind tranzitul prin România al gazelor rusești prin conducta de tranzit T3, încheiat în 1999, și susține totodată că interesele sale financiare nu vor avea de suferit de pe urma acestui fapt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

"(...) în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 și T3, al încheierii cu operatorii de transport adiacenți a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare/ieșire ale acestor conducte, contractul istoric pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări, încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE) și valabil până la data de 31.12.2023, a încetat prin acordul părților", a transmis Transgaz Bursei de Valori București.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Potrivit anunțului companiei, negocierile "intense" purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC s-au materializat într-un acord de încetare a contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

"Acest acord este de o importanță deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3", mai menționează sursa citată.

Transgaz mai afirmă că acordul de încetare a contractului istoric cu Gazprom Export creează cadrul necesar pentru încheierea acordurilor de interconectare pentru punctele de interconectare Isaccea 2,3 (cu Ucraina) și Negru Vodă/Kardam 2,3 (cu Bulgaria) și asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

În plus, acordul de încetare asigură "încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România", precizează Transgaz.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID anunță când vom putea renunța la mască CITEȘTE ȘI Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID anunță când vom putea renunța la mască

Transgaz a trecut pe pierdere în trimestrul al treilea și și-a redus profitul net cu 9%, la circa 200 milioane de lei, în primele 9 luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a reducerii veniturilor din transportul internațional, dar și a micșorării cantității de gaze transportate și a ieftinirii tarifului de transport volumetric. Majorarea veniturilor percepute de la traderi pentru rezervarea de capacitate în trimestrul al treilea, de 31,8 milioane de lei, nu a mai putut compensa pierderea de venituri din tranzitul internațional, de 57,2 milioane de lei, în urma mutării rutei de transport gaze către Balcani de către Gazprom de pe coridorul interbalcanic (din care făceau parte cele 3 conducte dintre Isaccea și Negru Vodă) pe nou construitul TurkStream.

Astfel, Transgaz a terminat trimestrul al treilea cu o pierdere de 26,3 milioane lei. În același trimestru al anului trecut, operatorul de transport autohton obținuse un profit de 29,1 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, Legea energiei a fost modificată pentru a se reglementa intrarea sub "tutela" Comisiei Europene și a legislației comunitare a tuturor acordurilor de interconectare a sistemului național de transport al gazelor naturale cu cele din state vecine nemembre ale Uniunii Europene, dar și pentru a se acorda posibilitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să coopereze și să se consulte cu instituțiile omoloage din aceste state pentru aplicarea normelor UE privind piața internă a gazelor. În plus, s-a facilitat înființarea de către Transgaz a unui hub românesc de gaze, în colaborare cu bursa de profil din Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz gazprom
transgaz tranzit gaze rusesti
transgaz contract istoric gazprom