Grupul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, aflat sub administrare specială din cauza datoriilor acumulate, a reclamat autoritatea antitrust din Slovenia la Comisia Europeană, acuzând instituția că a dispus ilegal confiscarea acțiunilor deținute de grup la retailerul sloven Mercator.
La mijlocul lunii trecute, agenția pentru protecția mediului concurențial (AVK) din Slovenia a confiscat, cu titlu provizoriu, un pachet de 69,6% din acțiunile Mercator controlat de grupul croat, măsură menită să asigure plata, de către Agrokor, a unei amenzi de aproape 54 milioane de euro dictată anterior companiei croate.
Amenda, cea mai mare anunțată până în prezent de agenția slovenă, a fost dispusă într-un dosar de concentrare economică, AVK acuzând Agrokor că nu a notificat la timp preluarea unei companii slovene.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Agrokor a contestat atât valoarea amenzii, despre care susține că este disproporționată comparativ cu veniturile anuale de circa 1 milion de euro realizate de compania în cauză, îmbuteliatorul de apă minerală Costella, cât și decizia AVK de a confisca participația deținută la Mercator, unul dintre cele mai mari retaileri din Slovenia.
“Confiscarea acțiunilor Mercator este, de asemenea, în mare măsură disproporționată, întrucât acțiunile în cauză au o valoare evaluată de peste 140 de milioane de euro, în timp ce sancțiunea (…) este în valoare de 53,9 milioane de euro”, potrivit unui comunicat Agrokor.
Grupul croat a reclamat agenția slovenă la Comisia Europeană, acuzând-o de încălcarea legislației europene, discriminare pe motiv de naționalitate și expropiere ilegală a investițiilor, potrivit site-ului de știri Total Croatia.
Totodată, Agrokor acuză AVK că s-a folosit de amenda dispusă în cazul companiei Costella pentru a confisca acțiunile deținute la Mercator, cu scopul de a bloca transferul acestora către Fortenova Group, denumirea grupului rezultat în urma reorganizării Agrokor.
“Aparent, administrația slovenă dorește să împiedice acest transfer din motive ce țin de politica internă și a orchestrat, în schimb, transferul particiației de 69,6% către o terță parte”, susține administratorul special al Agrokor, Fabris Peruško, într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru concurență, Margrethe Vestager, directorului general pentru concurență, Cecilio Madero Villarejo, și șefilor autorităților antitrust din statele UE.
Potrivit acestuia, acțiunile AVK au un efect negativ asupra procesului de restructurare al Agrokor. Grupul plănuia să transfere participația deținută la Mercator către Fortenova până la finele anului trecut.
Agrokor se află sub administrare specială din primăvara anului 2017, când fondatorul companiei, Ivica Todoric, a cedat controlul statului, pe fondul unor datorii accumulate de aproximativ 58 miliarde de kuna (7,8 miliarde de euro), echivalentul a circa 16% din PIB-ul Croației.
Majoritatea activelor Agrokor se regăsesc în prezent în portofoliul Fortenova, grup înființat în aprilie anul trecut, care va lua locul Agrokor după finalizarea procesului de restructurare.
Principalul acționar al Fortenova este banca rusă Sberbank, cel mai mare creditor al Agrokor, cu o participație de aproape 40%.