Retailerul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, reclamă Slovenia la Bruxelles. Grupul acuză agenția antitrust de expropriere ilegală de acțiuni

Retailerul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, reclamă Slovenia la Bruxelles. Grupul acuză agenția antitrust de expropriere ilegală de acțiuni
scris 9 ian 2020

Grupul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, aflat sub administrare specială din cauza datoriilor acumulate, a reclamat autoritatea antitrust din Slovenia la Comisia Europeană, acuzând instituția că a dispus ilegal confiscarea acțiunilor deținute de grup la retailerul sloven Mercator.

La mijlocul lunii trecute, agenția pentru protecția mediului concurențial (AVK) din Slovenia a confiscat, cu titlu provizoriu, un pachet de 69,6% din acțiunile Mercator controlat de grupul croat, măsură menită să asigure plata, de către Agrokor, a unei amenzi de aproape 54 milioane de euro dictată anterior companiei croate.

Amenda, cea mai mare anunțată până în prezent de agenția slovenă, a fost dispusă într-un dosar de concentrare economică, AVK acuzând Agrokor că nu a notificat la timp preluarea unei companii slovene.

Ungaria vrea să finalizeze în 2020 cea de a doua autostradă care va face legătura cu România CITEȘTE ȘI Ungaria vrea să finalizeze în 2020 cea de a doua autostradă care va face legătura cu România

Agrokor a contestat atât valoarea amenzii, despre care susține că este disproporționată comparativ cu veniturile anuale de circa 1 milion de euro realizate de compania în cauză, îmbuteliatorul de apă minerală Costella, cât și decizia AVK de a confisca participația deținută la Mercator, unul dintre cele mai mari retaileri din Slovenia.

“Confiscarea acțiunilor Mercator este, de asemenea, în mare măsură disproporționată, întrucât acțiunile în cauză au o valoare evaluată de peste 140 de milioane de euro, în timp ce sancțiunea (…) este în valoare de 53,9 milioane de euro”, potrivit unui comunicat Agrokor.

Grupul croat a reclamat agenția slovenă la Comisia Europeană, acuzând-o de încălcarea legislației europene, discriminare pe motiv de naționalitate și expropiere ilegală a investițiilor, potrivit site-ului de știri Total Croatia.

Totodată, Agrokor acuză AVK că s-a folosit de amenda dispusă în cazul companiei Costella pentru a confisca acțiunile deținute la Mercator, cu scopul de a bloca transferul acestora către Fortenova Group, denumirea grupului rezultat în urma reorganizării Agrokor.

“Aparent, administrația slovenă dorește să împiedice acest transfer din motive ce țin de politica internă și a orchestrat, în schimb, transferul particiației de 69,6% către o terță parte”, susține administratorul special al Agrokor, Fabris Peruško, într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru concurență, Margrethe Vestager, directorului general pentru concurență, Cecilio Madero Villarejo, și șefilor autorităților antitrust din statele UE.

Potrivit acestuia, acțiunile AVK au un efect negativ asupra procesului de restructurare al Agrokor. Grupul plănuia să transfere participația deținută la Mercator către Fortenova până la finele anului trecut.

Agrokor se află sub administrare specială din primăvara anului 2017, când fondatorul companiei, Ivica Todoric, a cedat controlul statului, pe fondul unor datorii accumulate de aproximativ 58 miliarde de kuna (7,8 miliarde de euro), echivalentul a circa 16% din PIB-ul Croației.

Majoritatea activelor Agrokor se regăsesc în prezent în portofoliul Fortenova, grup înființat în aprilie anul trecut, care va lua locul Agrokor după finalizarea procesului de restructurare.

Principalul acționar al Fortenova este banca rusă Sberbank, cel mai mare creditor al Agrokor, cu o participație de aproape 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
mercator
actiuni
confiscare
slovenia
agentia antitrust slovenia
amenda
reclamatie
comisia europeana