Revoltă în Polonia, în ziua vizitei lui Zelenski. Ministrul Agriculturii a demisionat

Revoltă în Polonia, în ziua vizitei lui Zelenski. Ministrul Agriculturii a demisionat
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2023

Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din funcție, pe fondul furiei crescânde a fermierilor din cauza impactului importurilor de cereale ucrainene asupra prețurilor, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Demisia intervine chiar în ziua în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima sa vizită oficială la Varșovia de la începutul războiului.

VIDEO Bogdan Neacșu, CEC Bank: Trecerea de la ROBOR la IRCC am făcut-o pe bandă rulantă. Nu putem rămâne rigizi în abordări ale drepturilor clientului CITEȘTE ȘI VIDEO Bogdan Neacșu, CEC Bank: Trecerea de la ROBOR la IRCC am făcut-o pe bandă rulantă. Nu putem rămâne rigizi în abordări ale drepturilor clientului

Henryk Kowalczyk a declarat că a decis să renunțe la funcție din cauza deciziei Comisiei Europene de a prelungi importurile fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până în iunie 2024. Fermierii polonezi ceruseră introducerea de tarife, scrie News.ro.

"Întrucât este clar că această cerere nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcția de ministru al agriculturii", a declarat Kowalczk.

Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele din Europa Centrală, afectând prețurile și vânzările fermierilor locali și creând o problemă pentru naționaliștii polonezi aflați la guvernare, Lege și Justiție (PiS), într-un an electoral.

Prim-miniștrii a cinci state, inclusiv din Polonia și România, i-au scris vineri președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene. Aceștia au declarat că ar putea fi necesară reintroducerea taxelor, dacă afluxul de cereale și alte produse din Ucraina nu poate fi oprit prin alte mijloace.

viewscnt
Afla mai multe despre
henryk kowalczyk
ministru
demisie