Roboții vânează locurile de muncă din Europa de Est

Roboții vânează locurile de muncă din Europa de Est
scris 14 nov 2018

Locurile de muncă în țările din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul creșterii gradului de utilizare a roboților la nivel global, informează Bloomberg.

Potrivit unui raport publicat marți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un muncitor obișnuit din Slovacia, țara cu cea mai mare producție auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat "în viitorul apropiat", scrie Agerpres.

România și Grecia au înregistrat în 2017 cel mai mic declin din UE al persoanelor cu risc de sărăcie, în urma tranferurilor sociale CITEȘTE ȘI România și Grecia au înregistrat în 2017 cel mai mic declin din UE al persoanelor cu risc de sărăcie, în urma tranferurilor sociale

În acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susține că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puțin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia și Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% și 53%. Roboții vor fi utilizați mai ales în textile, agricultură și sectorul manufacturier, susține raportul.

Locurile de muncă în agricultură și sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scăzut cu 4% respectiv 2% în deceniul 2006-2016, subliniază BERD.

viewscnt
Afla mai multe despre
roboti
locuri de munca