Rosneft a renunțat la tranzacțiile în dolari în favoarea celor în euro, pentru a se proteja de sancțiunile americane

Rosneft a renunțat la tranzacțiile în dolari în favoarea celor în euro, pentru a se proteja de sancțiunile americane
scris 25 oct 2019

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, a trecut în totalitate de la contracte în dolari la contracte în euro, pentru a-și proteja tranzacțiile de sancțiunile Statelor Unite, a declarat joi directorul general al grupului, Igor Secin, transmite Reuters.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Trecerea la tranzacțiile în euro este văzută ca parte a unei strategii mai ample a Rusiei de a-și reduce dependența față de dolar, dar este improbabil ca schimbarea să crească rolul euro pentru Rusia, având în vedere dobânzile negative practicate de Banca Centrală Europeană (BCE), scrie News.ro

”Toate contractele noastre de export sunt deja implementate în euro, iar potențialul de a lucra cu moneda europeană este foarte ridicat”, a declarat Secin la un forum economic din orașul italian Verona.

FOTO Imagini oficiale cu noul Golf 8, direct din Wolfsburg. Lansarea celui mai vândut automobil din Europa a avut amploarea unei lansări de film de la Hollywood CITEȘTE ȘI FOTO Imagini oficiale cu noul Golf 8, direct din Wolfsburg. Lansarea celui mai vândut automobil din Europa a avut amploarea unei lansări de film de la Hollywood

”În prezent este o măsură forțată, pentru a proteja compania de impactul sancțiunilor Statelor Unite”, a spus acesta.

Reuters a relatat la începutul acestei luni că Rosneft a stabilit ca euro să fie moneda utilizată în toate contractele noi de export.

Washingtonul a avertizat că va impune sancțiuni împotriva Rosneft din cauza operațiunilor grupului din Venezuela, măsură considerată ilegală de către Rosneft.

Statele Unite au impus Moscovei o serie de sancțiuni financiare și economice, din cauza rolului jucat în criza ucraineană și a amestecului în alegerile americane. Rusia neagă aceste acuzații.

În 2018, Rosneft a exportat petrol și produse petroliere în valoare de 5.700 de miliarde de ruble (89 miliarde de dolari), potrivit raportelor sale financiare.

Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, a anunțat la rândul său, joi, că a trecut la tranzcții în euro pentru majoritatea contractelor sale, în vederea evitării impactului sancțiunilor americane.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut de-dolarizarea pentru a limita expunerea la riscul unor noi sancțiuni americane, în timp ce banca centrală a Rusiei a redus în 2018 ponderea dolarului în rezervele sale.

Trecerea la euro are și neajunsuri, aceea că BCE cere băncilor să plătească dobânzi pentru a păstra rezerve la banca centrală, ducând o politică a dobânzilor negative.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
dolari
euro