Rubla s-a depreciat iar acțiunile companiilor rusești s-au prăbușit după anunțarea mobilizării rezerviștilor

Rubla s-a depreciat iar acțiunile companiilor rusești s-au prăbușit după anunțarea mobilizării rezerviștilor
scris 21 sep 2022

Moneda rusească a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni, iar acțiunile companiilor rusești au înregistrat scăderi de peste 10% după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezerviștilor după cel de doilea război mondial, informează Reuters.

Președintele rus a anunțat miercuri o "mobilizare parțială" a rezerviștilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul a ajuns în a șaptea lună, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și consolida trupele în Ucraina, scrie Agerpres.

Spotify începe să vândă cărți audio CITEȘTE ȘI Spotify începe să vândă cărți audio

În jurul orei 7:08 GMT, rubla rusească înregistra o depreciere de 2,6%, fiind cotată la 62,18 unități pentru un dolar, după ce anterior a scăzut până la 62,975 ruble pentru un dolar, cel mai slab curs de după data de 7 iulie. Moneda rusească s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro, care era cotat la 61,61 ruble, și 1,5% în raportul cu yuanul chinez, care se tranzacționa pentru 8,776 ruble.

În paralel, indicii bursieri rusești erau în picaj, în condițiile în care acțiunile giganților energetici Rosneft și Gazprom afișau la un moment dat scăderi de aproximativ 12%.

Indicele MOEX al bursei de la Moscova a atins cel mai scăzut nivel de după data de 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina. Acest indice denominat în ruble afișa o scădere de 5,5% până la 2.094,5 puncte, după ce anterior a atins un minim de 2.002,73 puncte.

Indicele RTS, denominat în dolari, al bursei de la Moscova afișa și el o scădere de 8% până la 1.061,9 puncte, cel mai redus nivel de după data de 27 aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia