Rusia începe exerciții cu rachete balistice intercontinentale Yars, arma pe care Vladimir Putin o vrea "invincibilă"

Rusia începe exerciții cu rachete balistice intercontinentale Yars, arma pe care Vladimir Putin o vrea "invincibilă"
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Rusia a început exerciții cu sistemul său de rachete balistice intercontinentale Yars și cu câteva mii de soldați, a anunțat  Ministerul Apărării, în ceea ce pare a fi o nouă încercare a Moscovei de a-și arăta puterea nucleară, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Președintele Vladimir Putin vrea ca sistemul de rachete Yars, care a înlocuit sistemul Topol, să devină parte a "armelor invincibile" ale Rusiei și pilonul principal al componentei terestre a arsenalului său nuclear, scrie News.ro.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

"În total, peste 3.000 de militari și aproape 300 de echipamente sunt implicați în aceste exerciții", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe serviciul de mesagerie Telegram.

În exerciții sunt implicate centrul de control de la Omsk al forțelor pentru rachete strategice și personalul și comandamentul bazei de la Novosobirsk unde se află sistemele Yars.

În timpul exercițiilor, sistemele mobile Yars vor efectua manevre în trei regiuni rusești, a precizat ministerul, fără a identifica regiunile.

De asemenea, exercițiile vor verifica și o serie de măsuri de camuflare, precum și de contracarare a mijloacelor moderne de recunoaștere aeriană, în cooperare cu formațiuni și unități ale Districtului Militar Central și ale Forțelor Aerospațiale, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Există puține caracteristici tactice și tehnice confirmate ale sistemelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, care ar avea o rază de acțiune operațională de 12.000 km, menționează Reuters. Potrivit bloggerilor militari, sistemele sunt capabile să transporte mai multe focoase nucleare care pot fi orientate în mod independent către țintă și pot fi montate pe un camion sau desfășurate în silozuri.

De la lansarea invaziei în Ucraina în februarie anul trecut, Rusia a efectuat numeroase exerciții militare pe cont propriu sau cu alte țări, precum China sau Africa de Sud. De asemenea, a intensificat antrenamentele militare cu Belarusul, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, desfășurând o serie de exerciții multilaterale în cursul anului trecut.

Belarusul a declarat că decizia de a găzdui arme nucleare tactice rusești, anunțată recent, a fost un răspuns la sancțiunile occidentale și la ceea ce susține că ar fi o consolidare militară din partea statelor membre NATO în apropierea granițelor sale. Președintele american Joe Biden s-a declarat îngrijorat de această decizie, deși Statele Unite spun că nu au văzut niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
rachete balistice