Rusia începe procedurile pentru retragerea din Tratatul Cer deschis

Rusia începe procedurile pentru retragerea din Tratatul Cer deschis
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2021

Rusia a anunțat vineri că începe procedurile pentru retragerea din Tratatul "Cer deschis", care permite verificarea manevrelor militare și a măsurilor de limitare a armamentelor țărilor semnatare, explicându-și gestul prin decizia similară luată de SUA anul trecut, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exprimându-și regretul pentru "obstacolele în continuarea funcționării tratatului în condițiile actuale", Ministerul de Externe rus a anunțat într-un comunicat "începerea procedurilor pentru retragerea Federației Ruse din Tratatul Cer Deschis", scrie Agerpres.

Rusia va deveni principalul exportator de grâu CITEȘTE ȘI Rusia va deveni principalul exportator de grâu

SUA s-au retras oficial din acest tratat internațional, semnat inițial de 35 de țări și intrat în vigoare în 2002, la 22 noiembrie 2020.

După această dată, "echilibrul intereselor statelor participante (...) a fost perturbat considerabil, daune grave au fost provocate funcționării sale și rolul Tratatului Cer deschis ca instrument de întărire a încrederii și a securității a fost subminat", apreciază diplomația rusă.

Moscova asigură totuși că a făcut totul pentru a salva tratatul, dar că "propunerile sale concrete nu au primit sprijinul aliaților SUA".

Tratatul Cer Deschis oferă fiecărei țări semnatare "dreptul de a efectua și obligația de a accepta zboruri de observare deasupra teritoriului său" cu scopul de a permite controlul asupra activităților sale militare și a instalațiilor strategice.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cer deschis