Rusia își consolidează securitatea alimentară și interzice exportul de zahăr și cereale în anumite țări

Rusia își consolidează securitatea alimentară și interzice exportul de zahăr și cereale în anumite țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Premierul rus Mihail Mișustin a semnat un decret prin care se interzice exportul de zahăr alb și zahăr brut, până pe 31 august, și exportul de cereale (grâu, secară, orz și porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), se arată într-un comunicat al Guvernului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și Rusia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, scrie Agerpres.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a dat asigurări că nu există riscul unei penurii de produse alimentare pe piața internă și a avertizat consumatorii să nu-și facă stocuri, după impunerea sancțiunilor occidentale.

"Nu există condiții pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziții pentru viitor", a declarat Abramchenko.

Oficialul a adăugat: "Ne vom reorienta către alte piețe, vom extinde parteneriate cu țări prietenoase".

Luni, agenția de presă Interfax a anunțat, citând un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii, că Rusia ar putea suspenda exporturile de grâu, orz, porumb și secară până la data de 30 iunie.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, iar principalii săi clienți sunt Egiptul și Turcia.

"Ministerul Agriculturii și Ministerul Comerțului au pregătit un decret guvernamental care ar introduce o interdicție, temporară, la exportul de cereale începând din 15 martie și până pe 30 iunie", susține Interfax.

Directorul firmei de consultanță IKAR, Dmitry Rylko, estimează că o cantitate cuprinsă între 6 și 6,5 milioane de tone de grâu riscă să nu ajungă pe piața internațională ca urmare a deciziei statului rus. Aceasta în condițiile în care în sezonul agricol curent exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 45% mai mici comparativ cu sezonul precedent din cauza unei recolte mai mici, a taxelor la export și a unor cote la export pe care Moscova le utilizează începând din 2021 pentru a stabiliza prețul alimentelor pe piața locală.

O criză alimentară mondială, declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a agravat săptămâna trecută după ce o serie de țări producătoare au anunțat restricții la exporturile de alimente, în încercarea de a păstra produsele alimentare în interiorul granițelor. Cotația grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani în contextul în care Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu și sunt de asemenea importanți furnizori de uleiuri alimentare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale
zahar