Rusia își mută încet-încet afacerile în Dubai

Rusia își mută încet-încet afacerile în Dubai
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2022

Orașul-stat Dubai din Orientul Mijlociu devine prima opțiune a firmelor rusești și a oligarhilor care doresc să-și protejeze banii evitând în același timp sancțiunile impuse ca urmare a invaziei Ucrainei, scrie Wall-Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia a înființat o reprezentanță acolo iar rușii investesc în apartamentele de lux din Dubai, , orașul-stat atrăgând deopotrivă comercianți de mărfuri, startup-uri și angajați ai companiilor occidentale care părăsesc Rusia, scrie Hotnews.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

În spatele acestei mișcări stă decizia Emiratelor Arabe Unite și a principalului său oraș comercial de a nu aplica sancțiunil Rusiei, încearcând să-și mențină astfel ”neutralitatea” față de război, în ciuda parteneriatului de lungă durată privind securitatea pe care îl au cu Washingtonul.

Cei care s-au mutat în Dubai au găsit o comunitate de aproximativ 100.000 de vorbitori de limbă rusă, dar și alte beneficii, cum ar fi legi flexibile privind imigrarea sau cele privind impozitul pe venit.

Virtuzone, care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși, notează și BBC. „Primim de cinci ori mai multe întrebări de la ruși de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv George Hojeige. "Sunt îngrijorați de o criză economică care urmează. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea", a adăugat el.

Afluxul de cetățeni ruși a întărit cererea de vile și apartamente de lux în tot orașul

Agenții imobiliari confirmă o creștere a prețurilor proprietăților, deoarece rușii care sosesc în Dubai caută să cumpere case.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Agenția imobiliară Betterhomes din Dubai a constatat că achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022.

Și o altă agenție imobiliară, Modern Living, a declarat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

Multe companii multinaționale și startup-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite

Fuad Fatullaev este co-fondatorul WeWay - o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai. El adaugă că au ales să-și mute angajații în Emiratele Arabe Unite, deoarece oferă un mediu economic și politic sigur pentru afaceri.

El a mai spus că firmele rusești se mută, deoarece le este foarte dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienți și mărci internaționale, deoarece majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a spus el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile în Rusia, își mută unii dintre angajați în Dubai.

„Cu siguranță se întâmplă un exod al creierelor. Mulți oameni pleacă pentru că există o mulțime de restricții pentru business în acest moment”, spune domnul Fatullaev.

Întrucât e greu să transferi bani cash în afara țării, mulți cumpărători ruși fac plăți în criptomonede. Unii dintre cumpărători operează prin firme intermediare.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Emiratele Arabe Unite au fost una dintre cele trei țări, împreună cu China și India, care s-au abținut la votul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din februarie pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, sa abținut la votul Adunării Generale din 7 aprilie pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Creșterea investițiilor rusești vine la doar câteva luni după ce Emiratele Arabe Unite au fost plasate pe o „listă gri” de către Financial Action Task Force (FATF), un organ de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dubai