Rusia propune Occidentului un troc pentru a ridica sancțiunile împotriva ei

Rusia propune Occidentului un troc pentru a ridica sancțiunile împotriva ei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2022

Moscova a cerut revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, își exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această țară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-și expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre, scrie Agerpres.

EXCLUSIV FOTO Un nou mare producător de mobilă intră pe piața din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un nou mare producător de mobilă intră pe piața din România

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel președintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene: „Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.

În replică, unul dintre viceminiștrii ruși de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancțiunile ce i-au fost impuse de Occident.

Rusia se declară preocupată de „criza alimentară” mondială

„Trebuie nu doar să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancțiunile impuse împotriva Rusiei de SUA și Uniunea Europeană care interferează cu comerțul liber normal - ce cuprinde și comerțul cu produse alimentare - , inclusiv cu grâu, îngrășăminte și altele”, a declarat oficialul rus.

Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră și Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rusia și Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu.

Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus - țară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei și este de asemenea vizată de sancțiunile occidentale - exportă împreună peste 40% din îngrășămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Prețul grâului a ajuns la un record absolut marțea aceasta după ce India a anunțat că va interzice exporturile pentru a-și asigura propria siguranță alimentară pe fondul temerilor legate de secetă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
occident
sanctiuni