Rusia se confruntă cu un deficit de carburanți pe piața internă, iar problemele s-ar putea putea agrava

Rusia se confruntă cu un deficit de carburanți pe piața internă, iar problemele s-ar putea putea agrava
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, s-a confruntat cu o penurie de combustibil crucial pentru strângerea recoltei în unele regiune agricole din sudul țării, iar situația s-ar putea înrăutăți în lunile următoare, au declarat surse din piață pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comercianții au spus că piața combustibililor a fost afectată de o combinație de diferiți factori, inclusiv întreținerea la rafinăriile de petrol, blocajele infrastructurii căilor ferate și rubla mai slabă, care stimulează exporturile de combustibil, scrie News.ro.

Viktor Orban: Al treilea război mondial ar putea să ne bată la ușă. Planul lui Biden nu va funcționa CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Al treilea război mondial ar putea să ne bată la ușă. Planul lui Biden nu va funcționa

Rusia a încercat să abordeze deficitul de motorină și benzină în ultimele luni, considerând reducerea exporturilor drept ultima încercare de a preveni o criză gravă a combustibilului, care este o problemă sensibilă pentru Kremlin înaintea alegerilor prezidențiale din martie.

O decizie guvernamentală de a reduce subvențiile pentru rafinării ar înrăutăți probabil disponibilitatea combustibilului în cel mai mare exportator de cereale din lume.

Depozitele regionale de produse petroliere din regiunile de sud ale Rusiei au fost nevoite să reducă sau chiar să suspende vânzările de combustibil, în timp ce stațiile de alimentare cu amănuntul au fost nevoite să limiteze volumele vânzărilor de combustibil către clienți.

”Bezina Ai-92 nu este disponibilă pentru vânzări cu amănuntul în regiunea Krasnodar, Adigea și Astrahan, nu există aproape nicio benzină și motorină Ai-95”, a spus un comerciant din sudul Rusiei.

Un alt comerciant a spus că nu au avut loc vânzări de motorină la depozitele de petrol și că nu există motorină pe piețele de vânzare cu amănuntul pentru a doua săptămână consecutivă în toată regiunea Samara, situată în regiunea râului Volga.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat miercuri că nu există lipsuri de combustibil. Dar el a mai spus că guvernul lucrează la măsuri pentru a asigura o aprovizionare stabilă pe piața internă, inclusiv creșterea nivelului vânzărilor obligatorii la burse și limitarea numărului de exportatori.

FOTO Magazinele The Body Shop din România se redeschid sub un nou concept. Proprietarul analizează însă vânzarea brandului CITEȘTE ȘI FOTO Magazinele The Body Shop din România se redeschid sub un nou concept. Proprietarul analizează însă vânzarea brandului

Comercianții au afirmat că deficitul de pe piața cu amănuntul este urmat de o creștere bruscă a prețurilor cu ridicata.

Statul plafonează prețurile de vânzare cu amănuntul, ordonând vânzătorilor să majoreze prețurile la benzină și motorină numai în conformitate cu inflația oficială.

Surse din industrie spun că situația nu se va îmbunătăți mai devreme de octombrie, când multe rafinării de petrol își vor finaliza întreținerea, în timp ce cererea sezonieră este de așteptat să scadă.

Unii fermieri s-au plâns și de deficitul de combustibil.

”Există lipsuri de combustibil... prețurile produselor petroliere au crescut între 10% și 20%”, a declarat Andrei Neduzhko, directorul general al exploatației agricole Step, în comentarii scrise.

Compania sa operează în regiunile de sud ale Rusiei, Rostov, Krasnodar și Stavropol. El a spus, însă, că nu există riscuri pentru campania de semănat de toamnă pentru exploatația sa.

Prețurile angro la motorină au început să crească brusc în iulie. În ultimele două luni, prețurile motorinei la bursa de mărfuri au crescut în medie cu mai mult de un sfert, până la 67.000 de ruble (700 de dolari) pe tonă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului – Ștefan Ionescu, proprietar crama 1.000 de Chipuri: Dacă vrem să mergem să vindem vinuri la export cu o imagine de țară care nu există, suntem trecuți la capitolul \ CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului – Ștefan Ionescu, proprietar crama 1.000 de Chipuri: Dacă vrem să mergem să vindem vinuri la export cu o imagine de țară care nu există, suntem trecuți la capitolul "Și alții"

"Nu cumpărăm. Prețurile sunt nebunești", a spus un proprietar al unui depozit de combustibil.

Ministerul Energiei a declarat săptămâna trecută că volumul producției de produse petroliere a Rusiei a satisfăcut pe deplin cererea actuală de combustibil, ținând cont de redirecționarea unor exporturi de benzină și motorină către piața internă, precum și de utilizarea stocurilor.

Ministerul Energiei a recomandat, de asemenea, la începutul acestei luni, companiilor petroliere să găsească modalități de a reduce creșterea prețurilor cu ridicata a combustibililor în regiunile agricole.

Într-un comunicat, a spus că unele probleme de aprovizionare au apărut din cauza congestionării mari a căilor ferate din sudul Rusiei în timpul sezonului turistic.

Căile Ferate Ruse au declarat că a avut discuții cu producătorii de petrol și că sunt gata să rezolve problemele. De asemenea, au mai spus în comentarii pentru Reuters că aprovizionarea cu combustibil către regiunile sudice prin intermediul căilor ferate nu depinde de o creștere a traficului de pasageri.

”Toate cererile de transport de combustibil pe rutele interne au prioritate... și aproape 100% din toate produsele sunt livrate la timp”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
carburant