Sberbank: Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancțiunilor din 2021

Sberbank: Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancțiunilor din 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2022

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancțiunilor din 2021, a declarat German Gref, directorul general al celei mai mari bănci din țară, Sberbank, deoarece restricțiile economice au oprit jumătate din comerțul acesteia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Națiunile occidentale au impus sancțiuni economice Rusiei, cele mai severe din istoria modernă a țării, , după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, sub numele de ”operațiune militară specială”, scrie News.ro.

LISTA Rusia prezintă un tabel cu 2.000 de ”mercenari” căzuți în Ucraina; România, pe locul doi CITEȘTE ȘI LISTA Rusia prezintă un tabel cu 2.000 de ”mercenari” căzuți în Ucraina; România, pe locul doi

Activele rusești au primit o lovitură imediată, iar prețurile de consum au crescut, determinând autoritățile să introducă controale de capital, să majoreze dobânda cheie și să reducă capacitatea investitorilor străini de a-și vinde activele în Rusia.

German Gref, a cărui bancă este considerată esențială pentru economia rusă, prin deținerea majorității depozitelor populației și a împrumuturilor corporative, a estimat vineri că țările care au lovit Rusia cu sancțiuni au reprezentat 56% din exporturile sale și 51% din importuri.

”Acesta este o amenințare pentru 15% din produsul intern brut al țării, cea mai mare parte a economiei este sub foc”, a declarat Gref, fost ministru al Economiei, la forumul economic internațional anual al Rusiei de la Sankt Petersburg.

”Ca urmare – și dacă nu facem nimic – am putea avea nevoie de aproximativ un deceniu pentru a readuce economia la nivelurile din 2021”, a spus Gref, solicitând o reformă structurală a economiei ruse.

Sancțiunile aplicate băncilor ruse au redus în mare măsură tranzacțiile financiare cu băncile străine, în timp ce Rusia nu poate să primească echipamente și piese esențiale pentru industria auto, energie și industria aeriană.

Potrivit lui Gref, transporturile de mărfuri au scăzut de șase ori, în timp ce transportul maritim și aerian a fost, de asemenea, obstrucționat, deoarece sancțiunile împiedică operatorii aerieni ruși să zboare spre vest, iar navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile UE.

Deși admit factori contrari majori, oficialii ruși au spus că economia merge mai bine decât se așteptau inițial, unele fluxuri deja diversificându-se, în timp ce prețuri lemai mari ale energiei, rezultat parțial din sancțiunilor, ajută veniturile statului.

În timp ce Uniunea Europeană se pregătește să renunțe la combustibilii fosili din Rusia până în 2027, Rusia și-a redirecționat peste jumătate din livrările de petrol către Asia, a declarat la același forum Alexandr Diukov, șeful celui de-al treilea mare producător de petrol din țară, Gazprom Neft.

Dmitri Pankov, directorul general al Delo Group, care operează cea mai mare companie feroviară de marfă din Rusia, Transcontainer și firma Global Ports, cu terminale maritime în nord-vestul, estul îndepărtat și sudul țării, a declarat că, în timp ce scăderea în transporturile de marfă continuă, au început să apară clienții asiatici.

viewscnt
Afla mai multe despre
sberbank
rusia
sanctiuni