Șefa diplomației austriece îndeamnă, la Moscova, la ”legături puternice” cu Rusia

Șefa diplomației austriece îndeamnă, la Moscova, la ”legături puternice” cu Rusia
scris 12 mar 2019

Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl a pledat marți în favoarea menținerii unor ”legături puternice” cu Rusia, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Moscova, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul, un membru FPÖ (extremă dreapta) care a provocat un scandal în august, când a valsat cu președintele rus Vladimir Putin la căsătoria sa, în timp ce țara prezida Uniunea Europeană (UE), a elogiat ”relații biaterale tradiționale excelente” între Moscova și Viena, scrie News.ro.

FOTO IKEA retrage un produs și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO IKEA retrage un produs și dă banii înapoi

”Noi urmăm principiile Uniunii Europene” care a impus o serie de sancțiuni Moscovei din 2014, din cauza anexării Crimeei și presupusului său rol în războiul din Ucraina, ”dar în același timp încercăm să menținem legături puternice cu Rusia”, a subliniat Kneissl, potrivit traducerii în rusă a declarațiilor sale.

Austria intenționează să deschidă un consulat general al Sankt Petersburg, al doilea cel mai important din Rusia (nord-vest), și un consulat onorific la Novosibirsk, în Siberia, a precizat ea.

”Austria rămâne un partener economic important al Rusiei”, a dat asigurări la rândul său Seghei Lavrov.

”Suntem mulțumiți de rezultatele nagocierilor și vom continua contacte strânse”, a adăugat el.

Vizita șefei diplomației austriece intervine la patru luni după scandalul de spionaj în Austria în care un fost colonel a fost acuzat că a lucrat timp de decenii pentru serviciile speciale ruse.

Dezvăluit la începutul lui noiembrie de către cancelarul conservator Sebastian Kurz, care a denunțat un procedeu ”inacceptabil”, acest caz a aruncat o umbră asupra relațiilor austro-ruse, până atunci cordiale.

Karin Kneissl și-a anulat atunci o vizită prevăzută la Moscova, la începutul lui decembrie, iar Kremlinul a deplâns publicitatea făcută acestui scandal.

Kneissl a dat asigurări marți că scandalul nu va avea un impact asupra relațiilor între Moscova și Viena. ”Astăzi am simțit foarte bine că putem separa un lucru de altul”, a subliniat ministrul austriac.

Participarea lui Putin la căsătoiria lui Kneissl a provocat, în august, consternarea presei și opoziției austriece, care au evocat pagubele pe care aceasta le-ar putea cauza imaginii neutralității Austriei.

Vladimir Putin a apărat, la rândul său, un voiaj ”stric privat” în Austria.

Partidul de extremă dreapta FPÖ, care a numit-o pe Karin Kneissl la șefia diplomației austriece, are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită al lui Putin din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
rusia