SpaceX ar trebui să aleagă între Ucraina și Rusia, afirmă un consilier al președintelui Zelenski

SpaceX ar trebui să aleagă între Ucraina și Rusia, afirmă un consilier al președintelui Zelenski
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2023

SpaceX ar trebui să-și aleagă tabăra - Ucraina sau Rusia, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, după ce compania lui Elon Musk a anunțat că a limitat utilizarea dispozitivelor de internet Starlink furnizate Kievului, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite pentru controlul dronelor, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gwynne Shotwell, președinta și directorul operațional al SpaceX, a declarat miercuri, la o conferință, că serviciul Starlink - care a furnizat Ucrainei comunicații în bandă largă ajutând-o să se apere împotriva forțelor rusești - "nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă", scrie News.ro.

Hackerii au accesat rețeaua internă a platformei Reddit CITEȘTE ȘI Hackerii au accesat rețeaua internă a platformei Reddit

"Cu toate acestea, ucrainenii au profitat de ea în moduri care nu au fost în intenția noastră și care nu au făcut parte din niciun acord", a mai spus reprezentanta SpaceX.

Shotwell a precizat ulterior că s-a referit la informațiile potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele folosite pentru a repera pozițiile inamice, pentriu a calcula tirurile de lungă distanță și pentru a lansa bombe.

"Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", a menționat Shotwell. "Sunt lucruri pe care le putem face și pe care le-am făcut", a adăugat ea, refuzând să spună ce măsuri a luat SpaceX.

Folosirea Starlink în cazul dronelor a depășit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a precizat Shotwell, adăugând că acest contract a fost destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci și familii afectate de invazia Rusiei.

"Știm că armata le folosește pentru comunicații, iar acest lucru este în regulă", a spus ea. "Intenția noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive", a punctat președinta SpaceX.

Mihailo Podoliak, consilier politic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat joi decizia SpaceX pe Twitter, o altă companie a miliardarului Elon Musk.

"Un an de rezistență ucraineană, iar companiile trebuie să decidă: Fie sunt de partea Ucrainei și a dreptului la libertate și nu caută modalități de a face rău. Sau sunt de partea Rusiei și a "dreptului" acesteia de a ucide și de a cuceri teritorii", a scris Podoliak. "SpaceX (Starlink) și doamna Shotwell ar trebui să aleagă o anumită opțiune", a adăugat el.

Armata ucraineană folosește mii de dispozitive Starlink pentru a comunica pe teren. Unele dintre dispozitive au fost furnizate gratuit de către compania lui Elon Musk. Totuși, în ciuda importanței Starlink pentru Kiev, Podoliak l-a criticat pe Musk în mai multe rânduri de la invazia rusă în Ucraina.

Astfel, el a respins un plan de pace adus în discuție la un moment dat de Elon Musk care includea, potrivit lui Podoliak, ideea de "a schimba teritorii străine pentru o pace iluzorie" și l-a îndemnat pe miliardar să nu "prezinte într-un mod pesimist" relatările oficiale ucrainene despre conflict.

Agroserv Măriuța, deținătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, pregătește o operațiune de majorare a capitalului de până la 500.000 lei, prin emiterea de acțiuni CITEȘTE ȘI Agroserv Măriuța, deținătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, pregătește o operațiune de majorare a capitalului de până la 500.000 lei, prin emiterea de acțiuni

SpaceX a livrat în mod privat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permițând armatei țării să comunice prin conectarea acestora și prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de mini-sateliți pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului. Guverne, inclusiv Statele Unite și Franța, au plătit pentru alte transporturi de terminale Starlink, pe lângă cele finanțate în mod privat de SpaceX.

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, dar SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului, a declarat Elon Musk, directorul executiv al companiei.

Întrebată dacă SpaceX a anticipat utilizarea Starlink în scopuri ofensive în Ucraina atunci când a decis să trimită terminalele în zonele de conflict, directorul operațional Gwynne Shotwell a spus miercuri: "Nu ne-am gândit la asta. Eu nu m-am gândit la asta. Poate că echipa noastră Starlink s-a gândit, nu știu. Dar am aflat destul de repede".

Starlink a suferit întreruperi de servicii în Ucraina la sfârșitul anului trecut, din motive pe care SpaceX nu le-a explicat. Întrebată dacă acele întreruperi au avut legătură cu eforturile SpaceX de a limita utilizarea ofensivă a Starlink, Shotwell a spus că nu vrea să răspundă, pentru că nu este sigură că știe răspunsul.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
rusia
ucraina