Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze până la "130 de teroriști" pentru ca Turcia să le aprobe aderarea la NATO

Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze până la "130 de teroriști" pentru ca Turcia să le aprobe aderarea la NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2023

Suedia și Finlanda trebuie să deporteze sau extrădeze în Turcia până la 130 de "teroriști" înainte ca parlamentul de la Ankara să le aprobe cererile de aderare la NATO, a transmis președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turcia afirmă că Suedia, în special, trebuie să adopte o atitudine mai clară împotriva a ceea ce Ankara consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl acuză de tentativa de puci din 2016, scrie Agerpres.

Croația nu va mai fi o destinație de vacanță low-cost. Cum s-au schimbat prețurile după introducerea monedei euro CITEȘTE ȘI Croația nu va mai fi o destinație de vacanță low-cost. Cum s-au schimbat prețurile după introducerea monedei euro

"Noi am spus: uitați, dacă nu ni-i predați pe teroriștii voștri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO - n.red.)", a afirmat Erdogan, referindu-se la o conferință de presă comună avută în noiembrie cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

"Pentru ca aceasta să treacă prin parlament, înainte de toate trebuie să ne predați mai mult de 100, în jur de 130 dintre acești teroriști", a continuat președintele turc.

Suedia și Finlanda au semnat în iunie 2022 un acord tripartit cu Turcia menit să depășească obiecțiile acesteia.

Ca parte a acordului, cele două țări scandinave s-au angajat să ia în considerare "cu celeritate și în detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extrădare a suspecților de terorism", ținând cont de informațiile primite de la Turcia și cu respectarea legislației europene.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat că timpul se scurge pentru ca parlamentul turc să ratifice cererile Suediei și Finlandei înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare așteptate în luna mai.

Kristersson a afirmat că țara sa se află într-o "poziție bună" pentru a-și asigura ratificarea de către Turcia a cererii sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
turcia
suedia