Turcia intenționează să cumpere un al doilea lot de sisteme anti-rachete S-400 din Rusia

Turcia intenționează să cumpere un al doilea lot de sisteme anti-rachete S-400 din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2021

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia intenționează în continuare să cumpere un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda o ruptură cu Statele Unite, aliatulul său din NATO, și ar putea declanșa noi sancțiuni din partea Washingtonului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Washingtonul afirmă că sistemele S-400 reprezintă o amenințare pentru avioanele de luptă F-35 și pentru sistemele de apărare mai largi ale NATO, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Turcia spune că nu a putut procura sisteme de apărare aeriană de la vreun aliat NATO în condiții satisfăcătoare.

"În viitor, nimeni nu va putea să intervină în ceea ce privește ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce țară, la ce nivel", a spus Erdogan într-un interviu difuzat duminică la emisiunea Face the Nation de la postul  la CBS News.

Erdogan a adăugat că "Nimeni nu poate interfera cu asta. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii".

Statele Unite au impus în decembrie sancțiuni Direcției Industriei de Apărare a Turciei, șefului său Ismail Demir și altor trei angajați, după achiziționarea de către țară a unui prim lot de sisteme S-400.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Ulterior au continuat discuțiile între Rusia și Turcia cu privire la livrarea unui al doilea lot, despre care Washingtonul a spus în repetate rânduri că va declanșa cu siguranță noi sancțiuni.

Erdogan va vizita Rusia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, iar discuțiile vor include o serie de probleme, inclusiv violența din nord-vestul Siriei.

Erdogan a mai spus că președintele american Joe Biden nu a ridicat niciodată problema istoriei drepturilor omului din Turcia, văzută ca extrem de supărătoare de către grupurile internaționale de apărare a drepturilor, confirmând relatările Reuters de la începutul lunii septembrie.

Întrebat dacă Biden a abordat problema în timpul întâlnirii din iunie, pe marginea unui summit NATO de la Bruxelles, Erdogan a spus: "Nu, nu. Și pentru că nu avem probleme de această natură în ceea ce privește libertățile, Turcia este incomparabil de liberă ", a spus el.

Turcia se numără printre țările cu cel mai mare număr de jurnaliști încarcerați, conform cifrelor Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), în timp ce Human Rights Watch (HRW) spune că regimul autoritar al lui Erdogan s-a consolidat prin adoptarea unei legislații care contravine obligațiilor internaționale în materie de drepturi ale omului.

Surse americane și turcești au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Biden, care a afirmat în repetate rânduri că promovarea drepturilor omului la nivel mondial se află în centrul politicii sale externe, nu a adus în discuție problema drepturilor omului în întâlnirea sa cu Erdogan. Discuția s-a axat pe achiziționarea de către Afganistan, Siria și Turcia a sistemelor rusești S-400.

Oficialii turci au considerat acest fapt ca un semnal că Washingtonul nu va exercita presiuni puternice în privința drepturilor omului, au spus sursele, în pofida criticilor publice repetate din partea administrației Biden privind tratamentul grupurilor de opoziție de la Ankara și recunoașterea oficială a faptului că uciderea armenilor din 1915 de către Imperiul Otoman a fost un genocid.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
s-400