Turcia limitează utilizarea plăților cu cardul pentru călătoriile în străinătate, pentru a scădea ieșirile de valută

Turcia limitează utilizarea plăților cu cardul pentru călătoriile în străinătate, pentru a scădea ieșirile de valută
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2023

Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) nu mai permite plata în rate cu cardul pentru călătoriile în străinătate, precum zborurile cu avionul, comisioanele agențiilor de călătorie și cazare, decizie care dă o lovitură tur-operatorilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsura, care potrivit analiștilor este destinată limitării ieșirilor de valută, este una dintre cele două decizii anunțate de BDDK, pentru întărirea stabilității financiare, scrie Agerpres.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020 CITEȘTE ȘI Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020

În replică, tur-operatorii spun că în ultimii ani au fost loviți de o criză a costului vieții și de deprecierea lirei, care a pierdut jumătate din valoare în raport cu dolarul de la finele lui 2021, iar călătorii utilizează în mod frecvent cardurile de credit pentru a-și finanța călătoriile.

„Aproape toți clienții mei plătesc în rate”, spune Cem Polatoglu, purtător de cuvânt la Tour Operators Platform, precizând că o călătorie medie pentru două persoane costă 50.000 de lire (1.850 de dolari). „Numărul de persoane care pot plăti această sumă dintr-o dată este foarte mic”, a adăugat Cem Polatoglu.

„Logica din spatele deciziei este acea că «cetățenii nu ar trebui să meargă în străinătate și să cheltuie valută»”, a precizat Cem Polatoglu, adăugând că sectorul călătoriilor în străinătate este afectat și de dificultățile din ce în ce mai mari cu care se confruntă turcii în obținerea vizelor turistice.

Polatoglu a estimat că va avea loc o scădere semnificativă a numărului celor care vor pleca în străinătate, după ce în prima jumătate a anului cheltuielile făcute de cetățenii turci peste hotare au crescut cu 84% până la 3,17 miliarde de dolari, iar astfel de cheltuieli au fost facilitate de plățile cu cardul.

Decizia de limitate a plăților cu cardul a avut un impact și asupra cotației acțiunilor companiilor aeriene, titlurile Turkish Airlines înregistrând un declin de 1,3%, iar acțiunile Pegasus au scăzut cu 2,3%. Principalul indice al bursei de la Istanbul, BIST-100, a înregistrat o scădere de 0,4%.

VIDEO PROFIT LIVE Laurențiu Nae, co-fondator Digital Twin, despre lansarea platformei Wisdom Of Age: Buget de 2,3 milioane euro, co-finanțat de UE. Întâi o să ne concentrăm pe domenii tehnice CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Laurențiu Nae, co-fondator Digital Twin, despre lansarea platformei Wisdom Of Age: Buget de 2,3 milioane euro, co-finanțat de UE. Întâi o să ne concentrăm pe domenii tehnice

BDDK a anunțat că a decis să majoreze ponderea riscurilor avute în vedere la calcularea ratelor de adecvare a capitalului pentru creditele de consum, cardurile de credit personale și creditele pentru achiziționarea de vehicule.

În ultima perioadă, autoritățile din Turcia au luat mai multe măsuri destinate contracarării inflației ridicate și reducerii cererii interne, iar banca centrală a majorat dobânda de referință cu 900 de puncte de bază în ultimele două luni, pe lângă alte măsuri de înăsprire a politicii monetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
card
plati