ULTIMA ORĂ SUA limitează vizele pentru unii cetățeni maghiari. Sunt afectați și o parte dintre români

ULTIMA ORĂ SUA limitează vizele pentru unii cetățeni maghiari. Sunt afectați și o parte dintre români
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2023

Statele Unite au impus marți restricții pentru deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, afirmând că Budapesta nu a rezolvat vulnerabilitățile de securitate ridicate în mod repetat de Washington, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunțat că perioada de valabilitate oferită cetățenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an și doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu și cele multiple, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalți 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că sunt "unice pentru Ungaria".

"Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității", a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020 - majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine - "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identității lor", a precizat ambasada americană.

Acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.

Relațiile dintre cele două guverne au fost tensionate recent de faptul că Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO și de restricțiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban.

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricțiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: "Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei", adăugând, totuși, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relațiile bilaterale.

Oficialul a subliniat că vulnerabilitățile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Restricțiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

ULTIMA ORĂ ANPC, amplă acțiune de control în sistemul bancar CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANPC, amplă acțiune de control în sistemul bancar

Suedia și-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a șase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care amenințau să submineze valorile democratice.

Acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a lui Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
visa waiver
sua
ungaria