Turcia, țară membră NATO, cumpără cărbune extras din regiunile anexate de Rusia în Ucraina

Turcia, țară membră NATO, cumpără cărbune extras din regiunile anexate de Rusia în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Cărbune în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari produs în zonele din Ucraina anexate de Rusia a fost exportat în acest an în Turcia, țară membră NATO, potrivit datelor vamale rusești analizate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, au ajuns în Turcia, arată datele. Trei producători menționați în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au trimis în Turcia, în perioada respectivă, cărbune din cele două regiuni, scrie News.ro.

Reziliența s-a născut la sat! Și tot acolo va muri CITEȘTE ȘI Reziliența s-a născut la sat! Și tot acolo va muri

Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova, deși Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.

De când Moscova și-a lansat invazia sa în Ucraina, în februarie 2022, Turcia - țară membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a lupta împotriva Rusiei - a declarat în mod repetat că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, între țările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Evidențele unui furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, au arătat însă că între februarie și iulie a ajuns în Turcia cărbune de la cel puțin 10 producători. Turcia a fost în mod evident cea mai mare destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, arată cifrele, reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.

Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, contrazice tendința globală prin creșterea ponderii cărbunelui în producția sa de electricitate. A produs 31,5 milioane de megawați oră (MWh) de electricitate din cărbune importat în prima jumătate a acestui an, în creștere cu un sfert față de aceeași perioadă a anului 2022, arată datele oficiale.

CUM VÂND RUȘII CĂRBUNE UCRAINEAN TURCILOR

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene anexate, potrivit bazei de date Spark a agenției de știri Interfax, care cuprinde companiile rusești. Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu au fost listate companii turcești.

Reuters nu a reușit să găsească contacte pentru cumpărători și nici să stabilească cine au fost beneficiarii finali.

În noiembrie, Vitali Hoțenko, șeful de atunci al așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR), a declarat că regiunea exportă deja cărbune în Turcia, de unde acesta ajungea pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa. Reuters nu a reușit să găsească nicio informație în datele vamale despre livrările de cărbune produs în DNR către Turcia sau alte țări în 2022.

EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Certion, grupul imobiliar al lui Cătălin Scripcaru, a cerut insolvența proiectului său Vogh Olimp, ca măsură de protecție

Autoritățile instalate de Rusia în regiunile Donețk și Luhansk, precum și guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de cărbune.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerț exterior din februarie 2022.

În timp ce datele de comerț nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, acestea au arătat că o parte a trecut prin orașul portuar Rostov-pe-Don din sudul Rusiei și o parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră, care au ambele conexiuni feroviare cu Donețk și Luhansk. Reuters nu a putut stabili dacă o parte sau întregul cărbune a fost reexportat în Turcia.

Sancțiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk (LNR). Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri care includ o interdicție de import de bunuri din cele două regiuni.

Turcia nu are aceleași restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun că sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

"Suntem conștienți că există relatări ale unor astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatările dumneavoastră specifice", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebat despre transporturile către Turcia. "Condamnăm orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparțin poporului ucrainean", a punctat Departamentul de Stat.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. În aprilie, Reuters a raportat că o companie chineză a cumpărat cupru de la o uzină dintr-o regiune din Ucraina anexată de Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
carbune
ucraina
rusia